Rács mögé kerültek a tizenegy éve történt bankrablás elkövetői

A rendőrség pontot tett egy 2009-ben elkövetett rablás ügyére, elfogták a szökésben levő banditákat

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 08. 26. 8:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába telt el tizenegy év, 2020. augusztus 26-án reggelre mind a két bűnözőt elfogták a rendőrök, akik a nyomozók szerint egy soroksári bankot támadtak meg. 2009. július 8-án reggel két férfi Budapest XXIII. kerületében, a Hősök terén fegyverrel kirabolt egy pénzintézetet. A bank biztonsági őrét lefegyverezték, megfenyegették az ott dolgozókat, a kassza tartalmát követelték. Miután megkapták a pénzt, az őr fegyverével együtt távoztak. Lövés nem dördült, senki sem sérült meg, a bankrablóknak sikerült elmenekülniük a közel tízmilliós zsákmánnyal.

A nyomozók megállapították, a bankot két budapesti nehézfiú, a 40 éves N. Péter és a 44 éves N. Zsolt rabolhatta ki. A páros 2010-ben is megtámadott egy bankfiókot, elfogták őket, de az akkor még előzetes letartóztatásnak hívott szabadságukat korlátozó kényszerintézkedést a hatóság két év múlva megszüntette. A 2014-ben megtartott bírósági tárgyalásra így már szabadlábon védekezve mehettek volna el, de jól tudták, hogy ott milyen ítélet születhet, aminek végrehajtását azonnal elrendelheti a bíró, ezért nem jelentek meg a tárgyaláson. Távollétükben mindkettőjüket nyolcévnyi, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, aminek megkezdésére nem vonultak be a számukra kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe, bujkálásba kezdtek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) célkörözési alosztályának fejvadászai idén tavasszal jöttek rá arra, hol húzódhattak meg a bankrablók. Mivel fegyveres bűnözőkről volt szó, a Terrorelhárítási Központ bevetési egységének munkatársaival április 28-án Poroszló területén elfogták a rendőrség által korábban közzétett körözési lista élén szereplő egyik bankrablót, N. Pétert. A koronavírus-járvány miatt elrendelt vészhelyzeti korlátozó intézkedések a rendőrök kezére játszottak, ugyanis rengeteg olyan lehetőség megszűnt, ahol a szökevények meghúzhatták volna magukat. N. Péter Poroszlón talált egy bérelhető házat, március eleje óta ott lakott, nem tudhatta, hogy a szomszédoknak és a rendőröknek még ebben a szociális távolságot tartó időben is feltűnt a furcsa, magának való férfi. A már azonosított bűnözőt elfogása előtt napokig figyelték, majd a rendőrség speciálisan felfegyverzett és kiképzett csapat elfogta.

Társa hollétéről az azonnal a börtönbe szállított bankrabló nem beszélt, a 44 éves N. Zsolt ellen továbbra is érvényben volt a nemzetközi elfogatóparancs. A KR NNI fejvadászai a nyár végére jutottak olyan adatokhoz, hogy a másik bakrablót Budapesten kell keresniük.

A célkörözési osztály fejvadászai és a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának munkatársai augusztus 19-én a fővárosban fogták el a fegyveres rablás miatt elítélt, hat éve bujkáló N. Zsoltot. Őt is azonnal börtönbe szállították, az elrejtőzés miatt társával együtt nem számíthat semmilyen kedvezményre, az utolsó napig ki kell töltenie a nyolcéves büntetést, még ha mintarabként viselkedik is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.