időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Több területen kell sikeres vizsgát tenniük az iskolaőröknek

Magyar Nemzet
2020.08.05. 19:02
Több területen kell sikeres vizsgát tenniük az iskolaőröknek

Kezdetét vette az iskolaőrök felkészítése, a háromhetes képzésben 497-en (422 fő intézményi iskolaőr és 77 fő tartalék iskolaőr) vesznek részt, akik sikeres vizsgát követően szeptembertől állnak munkába a kijelölt oktatási intézményekben – adta hírül oldalán a rendőrség.

A július 16-án meghirdetett iskolaőri álláshirdetésre augusztus 3-ig 1409 fő adta be jelentkezését. Az egészségi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálatokat követően az iskolaőrök képzése 31 helyszínen indult meg. Az iskolaőrök három modulból álló, összesen 120 órás szaktanfolyami képzésben vesznek részt, amely pedagógiai-pszichológiai, bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modulokból, valamint rendvédelmi alapképzésből épül fel. Az egyes modulok záróvizsgával végződnek, ezek sikeres teljesítését követően következhet az iskolaőri vizsga.

– Az iskolaőr egy speciális rendészeti-bűnmegelőzési természetű munka, amelynél fontos, hogy képes legyen egy esetlegesen kialakuló konfliktus megelőzésére, békés rendezésére, és biztosítani tudja a rend helyreállítását. Alapvetően segítőként vesznek részt az intézmények életében, olyan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személyek, akik biztosítják, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai feladataikat zavartalanul elláthassák. Az iskolaőr intézkedési jogosultsága csak a nevelési, oktatási intézmény területére terjed ki, tanítási időben – emelték ki.

A legfontosabb, hogy a diákok nyugodt körülmények között tanulhassanak a tanórákon
Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet

Az iskolaőrök az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megnevezett köznevelési és oktatási intézményekben végzik majd munkájukat, intézményenként alapvetően egy fő látja majd el az iskolaőri feladatokat. A munkavégzés helyéről a felvételi eljárás során a jelentkezőkkel előzetes egyeztetés történt. Munkaviszonyban a rendőrség területi szerveinél (megyei, Budapesti Rendőr-főkapitányság) állnak, tanítási idő alatt vezényléses munkaidőrendszerben, hathavi munkaidőkeretben fogják ellátni feladataikat.

Az iskolaőrök Budapesten és Pest megyében bruttó 230 ezer forint, más megyékben bruttó 220 ezer forint havi munkabért kapnak, ezenfelül éves, bruttó 200 ezer forint kafetériára és munkába járási költségtérítésre jogosultak.

A betöltetlen létszámhelyek feltöltése, a tartalékképzés és az esetleges fluktuáció kezelésére Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rendőr-főkapitányságok humánigazgatási szolgálatai továbbra is várják az iskolaőri feladatok iránt érdeklődő jelentkezőket. Az iskolaőri tevékenység ellátását önkéntes alapon jelentkező, munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatottak kiválasztása útján biztosítjuk.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.