időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Városi dzsungellé alakítja a buszmegállót Szentgyörgyvölgyi

Nagy Orsolya
2020.08.19. 14:59
Városi dzsungellé alakítja a buszmegállót Szentgyörgyvölgyi

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere Facebook-oldalán adott hírt az V. kerület egyik legújabb innovációjáról. Sőt azóta meg is kezdődtek a kivitelezési munkálatok, és szeptemberben már birtokba vehetik az utasok a megújult buszvárót.

Amíg Karácsony Gergely főpolgármester hűsítőpontnak titulált, ideiglenes, fémből tákolt állványzattal csúfította el Budapest forgalmas csomópontjait, addig a belvárosi polgármester példamutató kezdeményezése nemcsak esztétikai élményt nyújt majd, hanem a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában is szerepe lesz.

„Hamarosan növényekkel betelepített megállóban várhatjuk a buszt a József nádor téren. 2019-ben 54 új fával és másfél ezer négyzetméteren három – virágzó cserjékkel körülvett – gyepfelülettel újítottuk meg a teret, amelyen nemsokára még a buszmegálló is zöldbe borul” – írja Facebook-bejegyzésében Szentgyörgyvölgyi Péter.

Belváros–Lipótváros Önkormányzata lapunkkal azt közölte: az V. kerület eddig is élen járt a zöldítő intézkedésekben, hiszen az önkormányzat 2014 óta 307 fát telepített, minden közterület-fejlesztésnél növelte a zöldfelületeket. A kormánypárti városvezetés hagyományt teremtett a társasházi közösségek számára évente kiírt zöldpályázatával, s Magyarországon elsőként kezdte használni a kifejezetten városi környezetre kifejlesztett gyökércellarendszert. Olyan újdonságokat is bevezettek már, mint például az oktatási, nevelési intézményekbe telepített zöldfal, és mindezek elismeréseképpen 2019-ben Virágos Magyarország fődíjat nyertek. Ebbe a folyamatba illik a növényekkel beültetett megálló is.

– A különleges megoldással „városi dzsungellé” alakuló buszváró koncepciójának kidolgozása friss szemléletet és kreatív gondolkodásmódot igényelt a kerületi tervezőktől és kertészektől. Ennek eredményeképp a burkolat megbontásával és az ültetőközeg termőfölddel való feltöltésével közvetlen kapcsolatot teremt a növényzet és a talaj között, amelynek a vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik majd – sorolta az intézkedéseket az önkormányzat. Hozzátették: a gyöngyperje és bunkós hagyma mellett a buszváró szerkezetére felfutó repkény vadszőlőt ültetnek.

A tetőre hulló csapadékot is hasznosítják: a buszváró tetőszerkezeti kialakításának, valamint a tervezés során praktikusan elhelyezett ültetőközegnek köszönhetően az eső közvetlenül a növények termőföldjét öntözi majd. A növényekkel borított váró a jobb komfortérzet biztosításán kívül szerepet játszik a városi hőszigethatás csökkentésében, kedvezően befolyásolja a mikroklímát, javítja a levegőminőséget, s megköti a por- és légnemű szennyező anyagokat, sőt még a biodiverzitást is növeli.

Emlékeztetőül: a 2019-ben átadott József nádor tér felszíni rendezése során 54 fát telepített az önkormányzat az Európában is különlegességnek számító gyökércellarendszer alkalmazásával, amely egyaránt óvja a fák életterét és a föld alatti vezetékrendszerek biztonságát, valamint biztosítja az öntözésüket, szellőzésüket és fejlődésüket. Mindezek mellett közel 1500 négyzetméteren három gyepfelületet alakítottak ki, amelyeket virágzó cserjék vesznek körül. Idén pedig még legalább tíz fát telepít Belváros önkormányzata, de olyan környezetbarát megoldásokon is dolgoznak, mint a kisgyermekes családok számára nyújtott moshatópelenka-támogatás vagy a csomagolásmentes bolt bevezetése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.