Büntetőeljárás a háromszázmilliós vízipipadohány ügyében

A pénzügyőrök is meglepődtek azon, hogy egy kamion komplett rakománya csempészáru volt.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 09. 05. 14:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei pénteken Komáromnál egy lengyel teherautóban több mint háromszázmillió forint értékű adózatlan vízipipadohányt találtak; szombaton büntetőeljárás indult az ügyben.

A pénzügyőrök az M1-es autópályán egy Magyarországról Németországba tartó lengyel kamiont tereltek ki szeptember 4-én egy parkolóba ellenőrzésre. Az autó azért lett gyanús, mert a NAV központi adatbázisában semmi nem szerepelt a fuvarlevélen, viszont a jármű tengelyén látszott, hogy nem üresen fut. A kamion pótkocsijának átvizsgálásakor a raktérben öt tonna vízipipadohányt találtak kartondobozokba csomagolva. A dohánytermék nem tartalmazott magyar zárjegyet, a jogszabályok szerint viszont Magyarországon belül csak ezzel ellátott dohányipari termék szállítható, tranzitforgalomban is csak külön engedéllyel lehet ilyen terméket szállítani.

A sofőr a dohánytermékek származását nem tudta igazolni. Elmondása szerint az árut Magyarországon pakolták a teherautó rakterébe, egy fuvarszervező cég megbízásból vitte Németországba. A lezárt dobozok tartalmát nem ismerte, állítása szerint minden engedélyt, iratot a megbízó cég állított ki, ő csak az autóját adta a fuvarhoz.

Az adóhivatal munkatársai lefoglalták a háromszázmillió forint értékű dohányt, és orgazdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

A NAV pénzügyi nyomozói szombaton rendeltek el nyomozást annak kivizsgálására, honnan és miként került be az ország területére ekkora mennyiségű illegális dohányáru.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.