időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Írdalá.hu: Hosszú Katinkával hódítják meg a katalánokat

Borsodi Attila
2020.09.19. 13:18

Elkészült a székely petíciót támogató Hosszú Katinka reklámfilmje, amellyel az Írdalá.hu csapata a katalánok közül igyekszik minél többeket megnyerni a kezdeményezéshez. A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók négy évig készülnek egy-egy olimpiára (a világjárvány miatt most éppen ötöt), míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A videó végén Hosszú Katinka szintén angolul azt hangsúlyozza, hogy ő csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, és tegye ezt más is. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

Közben csatlakozott a székelyek ügyéhez Rudolf Péter színész, rendező is. A Vígszínház igazgatója többek között azzal indokolja csatlakozását, hogy a világ gazdagabb a kisebbségekkel. – Akkor színesebb a világ, ha ők velünk vannak a nyelvükkel együtt. Ha elkezdünk egységesek lenni és egyformákká válni, akkor a végén mindenki angolul beszél, és ugyanolyan logika mentén valamiféle dizájnvilágban él. Ehhez képest jobban szeretem azt a világot, ahol a kisebbségek itt vannak velünk – emelte ki Rudolf Péter, akinek természetes, hogy egy-egy országban a különböző népeknek együtt kell tudniuk működni. A székelység kapcsán rámutatott arra, hogy mindenki dolga az ügy mögé állni. Kitért arra is: a kezdeményezés azért is fontos, mert szükség van forrásra ahhoz, hogy a magyar nyelv fennmaradjon a határon túli területeken, és hogy magyar nyelven születhessenek előadások, filmek és könyvek.

Mint korábban megírtuk, a politikai élet különböző szereplői mellett kiemelten támogatja a székelyek ügyét Bölöni László. A világhírű labdarúgóval és edzővel reklámszpot is készült, illetve Böjte Csaba ferences rendi szerzetes is kiállt a petíció mellett. A hazai sport- és művészvilágból pedig mások mellett olyan hírességek támogatják a petíciót, mint Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Eszenyi Enikő és Reviczky Gábor színművészek, Bródy János, Nagy Feró és Pataky Attila zenészek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.