Karácsony: Az ellenzéknek nincs ajánlata a választók számára

Az ellenzéknek nem az a problémája, hogy nincs vezetője, hanem hogy nincs ajánlata, amit egy vezető megtestesíthet – mondta Karácsony Gergely a 2022-es ellenzéki összefogásról az Indexnek adott interjújában.

Munkatársunktól
Forrás: Index2020. 09. 27. 21:20
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. december 3. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a fogyatékkal élõk világnapja ünnepi rendezvényén a budapesti Városházán 2019. december 3-án. Az eseményen aláírták a fogyatékosügy önkormányzati támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, amelyhez tizennégy, az érintetteket képviselõ civil szervezet csatlakozott. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút adott az Indexnek Karácsony Gergely. A főpolgármester az ellenzéki összefogás 2022-es listája kapcsán kiemelte: az ellenzéknek nincs megfelelő ajánlata. Mint fogalmazott, nagyon pártolná azt, hogy a polgármestertársai közül kerüljön ki valaki, többükben is látja is a lehetőséget.

– Azt gondolom azonban, hogy az ellenzéknek nem az a problémája, hogy nincs vezetője, hanem hogy nincs ajánlata, amit egy vezető megtestesíthet. Én azért vagyok az előválasztás pártján, mert a saját programomat az előválasztás vitáiban érleltem ki, egy csomó mindent tanultam a riválisaimtól – hangsúlyozta, hozzátéve: a versenyhelyzet mindannyiuknak nagyon jót tett, és kitermelheti azt a vezetőt is, aki Magyarország következő miniszterelnöke lehet.

A főpolgármester elmondta: örömmel állt Zugló élén és most szívesen vezeti Budapestet is. Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e fenyegetve magát, úgy felelt: „Egy kerületi polgármestert könnyebb elásni, mint egy főpolgármestert.” Mindezzel arra utalt, hogy korábban megfenyegették zuglói tevékenysége kapcsán.

Karácsony Gergely beszélt arról is, hogy szerinte tíz évig nem fog új híd épülni Budapesten, és inkább a régieket kéne felújítani, amelyek katasztrofális állapotban vannak.

Úgy látja, a Lánchíd után az Árpád híd és a Petőfi híd felújításával kellene folytatni a sort, ami „százszor fontosabb”, mint hogy új hidakat építsenek.

Mint kiderült, a főpolgármester kerékpárosként nincs megelégedve a nagykörúti helyzettel, ahol szerinte végig egy sávon kellene menniük az autóknak és egy sávon a kerékpároknak.

– Egy ilyen nagyszabású beavatkozás joggal váltott ki egy csomó ellenreakciót is az autósok részéről, ezzel szemben én továbbra is kitartok amellett a vízió mellet, amely a Nagykörút élhetővé tételéről szól és amelyet 22 civil szervezet is támogatott. Azt azonban, hogy kerékpársáv vagy autósforgalom, egy rossz vitának, félremagyarázásnak tartom. Helyette arról kell társadalmi vitát kezdeményezni, hogyan lehet az a Nagykörút, ami az eredeti funkciója is volt: Pest főutcája – magyarázta, hozzátéve: a biciklisávok elrendezése végiggondolt kompromisszum alapján történt, amelynek folyamatában ő maga személyesen is részt vett. Rámutatott: a járvány kitörése óta olyan mértékben megnövekedett a kerékpárosforgalom Budapesten és ezen belül a Nagykörúton is, hogy felülírta azt, hogy ezek csak ideiglenes kerékpársávok legyenek a pandémia idejére.

A választási ígéreteit érintő kérdés kapcsán Karácsony Gergely úgy fogalmazott: semmire nincsen pénz, ehhez képest próbálnak valahogyan mégiscsak forrásokat találni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.