időjárás 4°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Önbecsapás lenne a tanárok tömeges koronavírus-szűrése

Csókás Adrienn
2020.09.04. 06:05
Önbecsapás lenne a tanárok tömeges koronavírus-szűrése

Értelmetlen lenne a pedagógusok szúrópróbaszerű koronavírus-tesztelése – hangsúlyozta lapunk megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután a tanévkezdés miatt ismét közbeszéd témája lett a tanárok szűrése. Néhány iskolában már az első napokban találtak fertőzöttet a diá­kok vagy a tanárok között, ezeket az eseteket helyben, célzott beavatkozásokkal kezelik, az intézmények többségében ugyanakkor zavartalanul folyik az oktatás.

Már a tanévkezdés első napján rendkívüli szünetet rendeltek el két iskolában, két óvodában, és országszerte egy tucat intézményben találtak egy-két karanténra kötelezett, koronavírussal fertőzött személyt – tudatta tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az oktatás beindulásával napról napra újabb hírek érkeznek az iskolákban észlelt megbetegedésekről, de összességében továbbra sincs ok arra, hogy ne hagyományos, személyes munkarendben működjenek az iskolák.

A tanárok, nevelők tömeges teszteléséről megoszlanak a vélemények, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint tanévkezdés előtt le kellett volna szűrni, illetve a járványügyi szakemberek által meghatározott időközönként érdemes lenne rendszeresen megvizsgálni minden köznevelésben és szakképzésben dolgozót. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora ugyancsak arról beszélt a minap, hogy az oktatás frekventált terület a vírus berobbanása szempontjából, hiszen az iskolanyitás jelentősen megnöveli a kontaktusok számát. A professzor szerint az egészségügyi és szociális ellátás mellett az iskolákban kellene biztosítani a legtöbb szűrést.

Lapunk érdeklődésére ugyanakkor a szakminisztérium egyértelművé tette: nincs értelme a szúrópróbaszerű tesztelésnek, az szakmailag teljesen indokolatlan.

– Egy PCR-tesztnek nincs szavatossági ideje, aki egy adott időpillanatban negatív, a mintavételt követően bármikor megfertőződhet – húzta alá a tárca, hozzátéve: a nemzetközi protokollnak megfelelően a PCR-tesztnek akkor van értelme, ha az érintett tüneteket mutat, illetve szoros kontaktja egy már fertőzött betegnek. – Most és a későbbiekben is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy csak a magát egészségesnek tartó, tüneteket nem produkáló egyének menjenek közösségbe, álljanak munkába – hangsúlyozta az Emmi, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), az Oktatási Hivatallal és a Klebelsberg Központtal karöltve folyamatosan figyelemmel követi a köznevelésben a fertőzöttség alakulását.

Hasonlóképp vélekedett lapunknak Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, aki szintén azt emelte ki, hogy mivel a szűrés eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja, önbecsapás lenne megnyugodni a negatív teszt láttán.

– Arra pedig biztosan nincs elegendő kapacitás és életszerűtlen is lenne, hogy a 150 ezres tanártársadalmat naponta teszteljék – fűzte hozzá.

Továbbra sincs ok arra, hogy ne személyes munkarendben működjenek az oktatási intézmények
Fotó: Havran Zoltán

Tesztelni persze nem tilos, és van, ahol a fenntartók saját forrásból igyekeznek erre is áldozni, a Pest megyei Őrbottyánban például kötelező jelleggel szűrték az óvónőket az első nevelési napon. Ugyanígy a szakképzésben a vállalati duális partnerek is dönthetnek az oktatóik, tanulóik teszteléséről. Nagyobb tömegek esetén ugyanakkor minden jó szándék ellenére sem zökkenőmentes a dolog:

a spanyolországi Madridban például százezer tanár és iskolai dolgozó szűrését kezdték meg a héten, ám a vizsgálatokat szinte azonnal fel kellett függeszteni, miután kilométeres sor és órákig tartó várakozás alakult ki az egyik kijelölt helyszínen.

A legfrissebb hazai járványügyi szabályok szerint, ha valamelyik iskolában vagy óvodában megbetegedést észlelnek, akkor az Emmi és az NNK közösen vizsgálja meg, mi legyen a következő lépés. Az iskola ideiglenes bezárásához, rendkívüli szünet elrendeléséhez az Oktatási Hivatal döntésére van szükség, tantermen kívüli, digitális munkarendet pedig az operatív törzs rendelhet el. Igazgatók vagy polgármesterek tehát nem kezdeményezhetnek egyéni akciókat a járványügyi kérdésekben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.