Újra üzentek a románok az erdélyi magyarságnak

Fennálltak a törvényi feltételek, mégsem bocsátották feltételesen szabadlábra a székely foglyokat.

2020. 09. 22. 18:07
null
A több éves meghurcoltatások után végre szabadulhatnak as székely foglyok Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az, hogy 2018-ban megfelelő bizonyítékok hiányában ítélték el terrorcselekmény miatt két székely politikai foglyot, illetve a Brassó megyei törvényszék mostani döntése is egyértelmű üzenet volt a magyarságnak. Az üzenet lényege, hogy Romániában nem tolerálják sem az autonómiatörekvést, sem azt, ha valaki kifejezi Erdélyben, a magyar nemzethez tartozik – így reagált id. Lomnici Zoltán arra, hogy a Brassó megyei törvényszék hétfői ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bírósági határozatot, így mégsem szabadulhat a börtönből a székelyföldi Szőcs Zoltán. Az ítélet szerint a férfi legközelebb november 25-én kérvényezheti a feltételes szabadon bocsátását.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság, terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt. A két férfit a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseik és a Beke István lakásán talált petárdák alapján azt állították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhelyen, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarságban, hiszen az első fokon eljáró bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

Id. Lomnici Zoltán kiemelte: Bajkai István Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselővel több alkalommal jártak a székely politikai foglyok börtönében. – Tárgyaltunk a létesítmény parancsnokával is, aki megerősítette, hogy Beke István és Szőcs Zoltán betartja a börtön szabályzatait, előírásait, és példamutatóan végzik a munkájukat. Így számunkra már akkor világos volt, hogy a feltételes szabadlábra bocsátásuk törvényi feltételei fennállnak. Ezt később a büntetés-végrehajtási intézet hivatalos dokumentuma is megerősítette – hangsúlyozta az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Id. Lomnici Zoltán emlékeztetett arra, hogy a brassói bíróság július végén határozott Szőcs Zoltán feltételes szabadlábra helyezéséről. A határozat ellen azonban fellebbezett az ügyészség, ezért tartottak másodfokú tárgyalást. Korábban a törvényszék Beke István szabadon bocsátását is elutasította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.