időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A szervdonáció és transzplantáció világnapja

Forrás: MTI
2020.10.02. 08:44

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége (MSZSZ) Gyújts egy gyertyát a szervdonáció és transzplantáció világnapján! mottóval hirdetett eseményekkel tiszteleg azok előtt, akik szerveik felajánlásával életet mentettek, hozzájárultak ahhoz, hogy több mint ötezren kezdhettek új életet.

A szövetség MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szombaton, a szervdonáció és transzplantáció világnapján az ország számos pontján több szabadtéri rendezvényt, fáklyás felvonulást is tartanak. Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon, Nyírbogáton, Szolnokon, Szegeden, Egerben, Nagykovácsiban, a tatai Öreg-tónál és Zalaszántón fáklyás sétára, a Tisza-tavon pedig fáklyás hajózásra várják a támogató érdeklődőket.

Egyben arra kérnek mindenkit hogy szombat este fél hétkor gyújtson gyertyát vagy világítson néhány percen át a mobiltelefonjával.

Magyarországon 2007 óta emlékeznek meg a szervdonáció és transzplantáció napjáról. Az MSZSZ-kezdeményezés egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a donáció és az ezzel kapcsolatos megfelelő kommunikáció, tájékoztatás fontosságára. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy életét csak szervátültetéssel lehet megmenteni, vagy hozzátartozóján már nem tudnak az orvosok segíteni, de szervei még életképesek.

Egyetlen donor akár hat ember életét is megmentheti – írták.

Az MSZSZ felhívása és a hozzá kapcsolódó rendezvények lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, egyúttal szolidaritásukat, együttérzésüket fejezzék ki a szervátültetésre váró betegeknek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.