Belehalt a rablók bántalmazásába a 94 éves nő

A Magyar Nemzet információi szerint az igazságügyi hatósági szakértői vizsgálat – amelyet három orvos végzett el – egyértelműen megállapította: korára, betegségeire tekintettel is sokáig élhetett még volna az a 94 éves idős asszony, akit három fiatal roma származású férfi támadott meg tavaly Pocsajon. .A vád szerint az elszenvedett sérülések és a halál között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg, a bántalmazás nélkül a sértett halála az adott időpontban nem következett volna be. Ügyüket 13-án tárgyalja a Debreceni Törvényszék.

Végh Attila
2020. 10. 12. 14:14
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három vádlottal szemben előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az eljárás nyomozati szakaszában beszerzett bizonyítékok szerint 2019. július 25-én, 23 óra körül a három vádlott együtt italozott a román határhoz közeli hajdúsági településen, Pocsajon. Mind a hárman részegek voltak, amikor elhatározták, hogy „megcsinálnak” egy még az előző este megbeszélt bűncselekményt. Az akkor még csak 17 éves harmadrendű, fiatalkorú vádlott ötlete volt, hogy támadjanak rá egy idős, magányos asszonyra, akin előző délelőtt egy szép aranygyűrűt látott a boltban. Úgy okoskodtak, ahol egy gyűrű van, ott lesz más ékszer is. Miután leitták magukat, elindultak a sértett házához. Az asszonynak még a nevét sem tudták, de azt kiderítették, hogy egyedül él, elmúlt kilencvenéves, biztosan nem tud védekezni.

Éjfélkor értek a házhoz, fejükre símaszkot húztak, beugrottak a kerítésen, majd a ház hátsó részénél a redőnyt felfeszítve bejutottak az épületbe.

Fotó: Police.hu

Az asszony szobájába ekkor még nem mertek bemenni, látták a televízió fényét. A lakás többi részében semmit nem találtak, ezért elhatározták, rátámadnak az asszonyra, és ha mást nem is találnak, elhozzák a kezén levő gyűrűt.

A sértett észrevette a behatolókat, sikoltozni kezdett, mire a legfiatalabb bandita ököllel arcon ütötte, a 94 éves asszony ettől a földre esett. A rablók felkapcsolták a villanyt, a harmincéves B. Gyula és a 25 éves L. Tivadar átkutatták a szekrényeket, miközben a fiatal fiú folyamatosan rugdosta az idős nőt, pénzt, ékszert követelve tőle. Annak párnája alatt talált egy tárcát, zsebre tette, majd lehúzta az asszonyról az előző nap kiszemelt gyűrűt is egy jegygyűrűvel együtt.

Fotó: Police.hu

A három bandita mást nem talált. A Magyar Nemzet információi szerint nem menekültek el a zsákmánnyal, a helyszíni szemle során rögzített nyomok arra utaltak, hogy újra visszatértek a lakásba. Mivel tudták, hogy ott nincs semmi, egyértelműen áldozatukkal akartak végezni. A fiatal vádlott és B. Gyula újra megrugdosták a sértettet, ráléptek annak nyakára is, s abban a hitben mentek el, hogy a nő meghalt. Az áldozatnak még volt annyi ereje, hogy telefonon értesítse a történtekről egyik rokonát, aki mentőt, majd rendőrt hívott. Az idős asszony két nap múlva hunyt el a kórházban, egyértelműen a bántalmazások során elszenvedett sérülések vezettek a halálához.

A három rablót már másnap elfogták a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói. A vizsgálat során a nyomok és az elkövetők vallomásai is azt támasztották alá, hogy a három férfi ölni akart. Bár azzal védekeznek, hogy a sértettet csak ellenállásának leküzdése miatt bántalmazták, hamis a magyarázkodás, mivel eleve azért találták könnyűnek a gyűrű elvételét, mert tudták, az idős, magányos asszonynak nincs esélye velük szemben. Az érthetetlen, felesleges brutalitás nélkül is meg tudták volna szerezni értékeit, de ez nem volt elég, nem álltak meg, nem akartak tanút, azért verték meg még egyszer, hogy megöljék. Abban a hitben hagyták el a sértett házát, hogy ez meg is történt. A két, az elkövetéskor már felnőttkorú vádlott életfogytig tartó, a bűncselekmény elkövetésekor még fiatalkorúnak minősülő ötletgazda és gyilkos húszéves börtönbüntetésre számíthat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.