Bizakodásra adhat okot a szennyvízvizsgálat eredménye

Néhol emelkedik, ám az ország nagy részén csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Veres László István
2020. 10. 14. 13:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közölte, hogy Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és a fővárosi agglomerációban csökkenő, míg Debrecenben és Nyíregyházán növekvő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 41. héten végzett szennyvízvizsgálatok. A többi megyeszékhelyen, így Kaposváron, Szekszárdon, Miskolcon, Pécsen, Szombathelyen, Tatabányán, Egerben, Salgótarjánban, Veszprémben, Győrben, Szegeden és Zalaegerszegen pedig stagnál az eddigi alacsony, illetve mérsékelt koncentráció.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településeken. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, az NNK országos szennyvízminta-vételéhez októbertől a fővárosi agglomeráció területéről Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta is csatlakozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.