időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Elfogadhatatlan a főváros újraindítási adójának javaslata

Forrás: MTI
2020.10.13. 13:39
Elfogadhatatlan a főváros újraindítási adójának javaslata

Elfogadhatatlannak tartja a fővárosi önkormányzatnak az újraindítási adó címén tervezett iparűzési adó emelésére irányuló javaslatát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ).

A szövetség, amely tagja a Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsnak, kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: határozott véleményük, hogy „ez a tervezett adóemelés semmilyen formában nem elfogadható”.

 

A vállalkozások túlnyomó részét a válság súlyosan érintette, forgalmuk visszaesett, a foglalkoztatottak számát csak komoly erőfeszítések árán tudták megőrizni, illetve minden tartalékukat a túlélésre használták fel.

Egy újabb adó, amely tekintet nélkül a gazdasági helyzetükre – mivel árbevétel arányosan vetnék ki – sokuk számára akár a piaci ellehetetlenülésüket is eredményezheti – olvasható a közleményben.

Mint kifejtették, az elfogadhatatlan helyzeten az sem segít, hogy a tervezet ágazat szerint differenciál. A méret – árbevétel – szerinti differenciálást egy olyan válságra adott reakcióként, ami egy adott szakmában jellemzően mindenkit hasonlóan érint, önmagában is rossz megközelítésnek tartják.

Az MGYOSZ ezért kéri a döntéshozókat, hogy a pénzügyi nehézségek megoldására az adóemelés helyett más, a gazdaság szereplőinek helyzetét is messzemenőkig figyelembe vevő intézkedést dolgozzanak ki, amit – részleteinek ismeretében, amennyiben ez a vállalkozások számára elfogadható – szövetség is támogatni fog – áll a kommünikében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.