Tiltott pártfinanszírozás bitcoinbányászattal a DK-nál?

Több történhetett szimpla áramlopásnál Erzsébetvárosban, ahol szakmányban folyt a bitcoinbányászat.

2020. 10. 25. 10:39
Niedermüller Péter; Gyurcsány Ferenc
Jobbról Niedermüller Péter, még a DK EP-képviselõjeként, a párt alelnökeként Gyurcsány Ferenc pártelnökkel. Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiteltelennek és álságosnak tartja Niedermüller Péter DK-s polgármester sajnálkozását, amit a vezetése alatt álló erzsébetvárosi önkormányzat központi épületében folyt áramlopás kapcsán a közösségi oldalán közölt – mondta el Bajkai István országgyűlési képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában október 25-én.

Niedermüller Péter – a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP összefogásában, de a DK tagjaként megválasztott – kerületi polgármester Facebook-oldalán a történtekre reagálva a botrány kirobbanásakor azt írta: mélységesen fel van háborodva, hogy a DK egyik tagja, egy önkormányzati képviselő áramot lopott hivatali irodájában.

„Soha, de soha nem fogom megengedni, eltűrni, hogy az önkormányzatban, annak környékén bárki is lopjon, vagy bármilyen törvénytelenséget kövessen el. Aki pedig mindennek ellenére ezt teszi, attól azonnal elválunk. Most is ez történt. A törvényesség, a morális elvek betartása mindenkire vonatkozik. Az én pártom tagjaira pedig különösen” – írta a sorai szerint erősen megbotránkozó és csalódott polgármester.

Jobbról Niedermüller Péter még a DK EP-képviselõjeként, a párt alelnökeként Gyurcsány Ferenc pártelnökkel
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A Híradó.hu közölte elsőként, hogy Niedermüller Pétert tanúként hallgathatja ki a rendőrség az áramlopási ügyben. Lapunknak nyomozásban jártas szakemberek megerősítették:

a polgármester tanúkénti szerepeltetése az ügyben elengedhetetlen, hiszen ő felel az önkormányzat törvényes működéséért, a DK-s frakcióvezető irodájában pedig komoly bűncselekmény történt.

Úgy tudjuk, hogy más politikusok kihallgatása is várható. Minden Gorka-Szász Tamással kapcsolatban álló és irodájában megforduló politikus is számíthat tanúként való kihallgatására, így például

Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő is idézést kaphat.

A Vasárnapi újságban Bajkai István jogász, fideszes országgyűlési képviselő szerint a DK-s Borka-Szász Tamás pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnök, a DK helyi frakcióvezetője irodájában történt bitcoinbányászat felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is, és egyelőre nem kizárt, hogy a szervezett bűnözők és terroristák kedvelt internetes terében, a darkweben termelt bitcoinból a Demokratikus Koalíciót támogatta az elkövető. Aki a nyomozás jelenlegi állása szerint jogi értelemben még ismeretlen, hiszen ismeretlen tettes ellen indítottak büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Irodában, ám Borka-Szász Tamás várhatóan hamarosan gyanúsítottja lehet az áramlopásnak. Amennyiben ő maga bányászta a bitcoint, és maga telepítette irodájába az ehhez szükséges, több millió forintért beszerzett speciális szervert, akkor tettesként, ha csak odaadta irodáját az elkövetőnek, bűnsegédként. Az utóbbira egyébként semmilyen közvetett vagy közvetlen adat nem utal eddig.

Borka-Szász Tamás
Fotó: Origó.hu

Ismert, óriási politikai botrány robbant ki október 16-án délután, miután áramlopás miatt tartott házkutatást a rendőrség az erzsébetvárosi önkormányzat épületében, Borka-Szász irodájából lefoglalva a speciális kriptovaluta-bányászó szervert, ami egy jóval nagyobb hálózat részeként vett részt a bitcoin virtuális előállításához szükséges rendkívül bonyolult számításokat – és óriási energiát – igénylő műveletekben. A Borkai-Szász Tamás irodájában lefoglalt speciális szerver kvázi bérmunkát végzett, amiért cserében bitcoint kapott az üzemeltetője.

A bitcoinbányász speciális szerver Borka-Szász Tamás irodájában
Fotó: Origó.hu

Bajkai István jogász-politikus szerint az elkövető a szervezett bűnözőkkel és terroristákkal egy színteret használt a világhálón, és az sem kizárt, hogy mindezt pártja tiltott finanszírozására. Akár így, akár úgy történt, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció felelőssége elvitathatatlan a történtek miatt. Különösen Gyurcsány hű emberének, Niedermüller Péter kerületi polgármesternek és Oláh Lajosnak, a DK területi országgyűlési képviselőjének a felelőssége merül fel Bajkai István szerint, hiszen a polgármester szoros együttműködésben dolgozott együtt Borka-Szász Tamással a választási időszakban, majd az önkormányzat vezetése során.

Niedermüller Péter gyakorta egyeztetett Borka-Szász Tamással, nem egyszer annak irodájában, csakúgy, mint Oláh Lajos, így látniuk és hallaniuk kellett a bitcoinbányászó szervert. A sarokba fakeretben felállított szerver ugyanis hangos, nagy hőt bocsát ki és óriási energiaigényű.

Bajkai István arról is beszélt a Vasárnapi újságban, hogy a közelmúltban az önkormányzat épületében, éppen a Borka-Szász Tamás irodája fölötti helyiségben kigyulladt egy elektromos elosztószekrény. A tűzvizsgálat túlterhelés miatti zárlatot állapított meg, de azt nem tudták kideríteni, hogy mi terhelte túl a rendszert. – Lehet, hogy már akkor is a bitcoinbányászat? – tette fel a kérdést az országgyűlési képviselő.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.