időjárás 2°C Rajmund, Zelma 2022. January 23.
logo

A végéhez közeledik az iskolák fertőtlenítése

Forrás: MTI
2020.10.31. 14:29

A végéhez közeledik az oktatási intézmények fertőtlenítése – jelezte a Magyar Honvédség (MH) 93. Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóaljának parancsnokhelyettese az MTI-nek Debrecenben, ahol szombaton négy gimnáziumban fejezik be a teljes körű fertőtlenítést a katonák.

Csaba Tibor alezredes emlékeztetett: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felkérésére a vegyvédelmi zászlóalj biológiai mentesítőcsoportjai és az MH más alakulatainak fertőtlenítőrajai október 22. és november 1. között 59 hazai oktatási intézményt fertőtlenítenek, ebből 34 iskolában a zászlóaljuk katonái végzik el a munkát.

Hozzátette: ugyanazokat az eljárásokat és fertőtlenítőeszközöket, -szereket alkalmazzák, illetve használják, mint tavasszal, a járvány első hulláma idején az idősotthonokban. Jelenleg 54 intézmény már „készen van”, a feladatot országszerte 109 emberrel és 146 technikai eszközzel hajtják végre, eddig 7894 liter Mol-hygi fertőtlenítőt használtak fel – ismertette.

Csaba Tibor arról is tájékoztatott, hogy Debrecenben hat oktatási intézmény fertőtlenítését kezdte meg a honvédség, a helyi Bocskai lövészdandár egy iskolában, a Petőfi zászlóalj katonái öt iskolában dolgoznak.

A Csokonai gimnázium épületének pénteki biológiai fertőtlenítése után szombaton a debreceni Kossuth, Tóth Árpád, Fazekas és Ady gimnázium épületeit mentesíti 36 ember hét technikai eszközzel, majd a biológiai mentesítőcsoportjaikat kivonják Debrecenből – jelezte a parancsnokhelyettes. Csaba Tibor hozzátette: vasárnap Győrben az Apor Vilmos római katolikus óvoda, általános iskola, alapfokú művészeti iskola és kollégium épületének mentesítésével határidőre befejeződik az országos fertőtlenítési program.