A macedón határt is védik a magyar rendőrök

A késő őszi időszakban a hőkamera lett a határt védő rendőrök egyik legfontosabb felszerelése.

Végh Attila
2020. 11. 09. 16:55
null
Észak-Macedóniába induló rendőri kontingens búcsúztatása Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 55. magyar határvadász szakasz indult el Észak-Macedóniába november 9-én. A rendőri kontingens terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal látja el a balkáni migrációs útvonallal érintett határszakasz védelmét.

Balázs László rendőr ezredes, az ORFK határrendészeti főosztály vezetője búcsúztatójában elmondta, a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országok részére.

Észak-Macedóniába induló rendőri kontingens búcsúztatása
Fotó: Teknős Miklós

A macedóniai határon szolgálatot teljesítő magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében a atár közvetlen közelében és mélységi ellenőrzésként az ország belső területein is. A harminc rutinos rendőr részt vállal az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában is. Saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Hazánkban egyébként ismét meghaladta a jogellenes határátlépések száma a másfél ezret. Az elmúlt héten is Röszke, Ásotthalom és Hercegszántó térségében próbálkoztak a legtöbben, a ködös hajnal leple alatt nagyobb 10-20 fős csoportokban hozták át az illegális bevándorlókat az embercsempészek. A nyugati határ mentén a bécsi terrortámadás után megerősített határszakaszok teljes zárása miatt az embercsempészek egy része még Magyarország nyugati részén megszabadult a „szállítmányától”, a csoportokban magukra hagyott migránsoktól elvették a pénzt, azt hazudták nekik, már osztrák területen vannak, kocsicsere miatt kell kiszállniuk.

Az év 45. hetében az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a határainkat védő rendőrök 1612 esetben intézkedtek az államhatárhoz kapcsolódó jogsértés miatt. A határvadászok 1043 illegális bevándorlót fogtak el, akiknek sikerült magukat keresztülküzdeniük a műszaki határzáron, leginkább annak megkerülésével és megrongálásával, illetve 14 esetben kamionok alvázára kapaszkodtak fel. Határsértés közben 544 migránst értek tetten, akik a jogsértés megakadályozása után visszamentek szerb területre. A rendőrség 25 személy ellen indított büntető eljárást a határsértések miatt az elmúlt hét során, ezek nagy része embercsempész, vagy összekapcsolható embercsempész bűnszervezetekkel.

Fotó: Police.hu

A migrációs ügyekre szakosodott bűnügyi felderítők információi szerint a szerb és a román határ közelében működő embercsempészek a kora hajnali ködös időjárási és látási viszonyokra hangolják a szervezett határsértéseket, nagyobb létszámú csoportokat kísérve – sétáltatva – a határhoz. A gyalogos határsértés után magyar területen kellene beszállniuk a csoportoknak az embercsempészek által odahívott járműbe. A hajnali köd azért kedvező, mert már nincs sötét, könnyebben lehet tájékozódni, de mégis rejtve maradhat a jogsértők mozgása. Ezt megakadályozandó a határvadászok a telepített hőkamerák mellett újabb mobil hőkamerák bevetésével próbálják meg megakadályozni a migrációs mozgást.

November 8-án kora hajnalban ezt a ködöt még a Tisza vízpárája is felerősítette, ezért nyolc határsértő próbált meg a folyón, illetve gumicsónakjukkal kikötve annak árterén át illegális módon bejutni az országba. A hőkamerákat azonban ők sem tudták megtéveszteni. A Magyar Nemzet információi szerint az embercsempészek is értesültek arról, hogy a határvadászok a köd miatt már nappal is használják a hőkameráikat, azért több határsértőt úgy engedtek útnak, hogy alufóliába tekerték a felsőruházatukat. Az egyik ilyen trükkös migráns csak azt felejtette el, a cigarettája elárulhatja, és a hőkamera azonnal jelezte a parazsat.

Kelebiánál egy belépő szerelvény egyik tehervagonjában találtak tizenkét szír potyautast a rendőrök november 7-én. A migránsok még Belgrádban lopakodhattak fel a vonatra, amely nem állt meg a határig. A magyar határrendészeket nem tudta megtéveszteni a sértetlen ponyva és a vámzár, felülről is ellenőrizték a vagonokat. Így vették észre, hogy a konténer tetejét megbontották, és ezen jutottak be a szír férfiak, akiket kitoloncoltak az országból.

Fotó: Police.hu

November 8-án Paksnál fogtak el a rendőrök egy román embercsempészt, aki egy német rendszámú kisbusszal közlekedett, a rakománya az iratok szerint papírhulladék volt. A raktérben azonban 17 férfi lapult, afgán és szír migránsok. Mivel nem voltak irataik, a magyar rendőrök rögzítették az elfogott csoport tagjainak biometrikus azonosító jegyeit, lefotózták őket, és ezt követően utasították ki őket Magyarországról. A román sofőrt őrizetbe vették. Autójában hamis rendszámokat is találtak, ami arra utalt, felkészült embercsempészekről volt szó.

A bátaszéki autópálya alosztály járőrei november 5-én délután állítottak meg egy magyar rendszámú gépkocsit. A járművet egy szerb férfi vezette, rajta kívül az autóban kilenc férfi ült (öten a kombi csomagtartójában), akik szír állampolgárnak vallották magukat. A rendőrök az elfogott illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán a negyvenéves szerb sofőrt őrizetbe vették és embercsempészéssel gyanúsították meg. A nyomozók előterjesztése alapján a Szekszárdi Járásbíróság 2020. november 7-én letartóztatta a férfit. A bűnügyi felderítők gyanúja szerint a sofőr egy, a horvát–magyar határ mentén dolgozó embercsempész bűnbanda tagja lehet.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.