A tagállamok jogállamisági szempontból nem összehasonlíthatók

Az Alapjogokért Központ szakértője úgy látja, a tagállamok eltérő alkotmányos rendszerük miatt jogállamisági szempontból nem összehasonlíthatók, ezért az uniós források szétosztását felelőtlenség erre alapozni.

Forrás: MTI2020. 11. 17. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kurucz Orsolya az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta:

a legnagyobb probléma, hogy az is konkrét forráselvonással járna, ha csak fennáll a jogállamiság sérülésének veszélye.

Ez olyan tág teret ad az értelmezésre – és így a tagállamok elleni fellépésre -, amit a magyar és lengyel kormány nem tud elfogadni – jelezte.

A szakértő rámutatott:

az ilyen jogállamisági feltételrendszer olyan politikai irányba viszi az Európai Unió működését, ahol az Európai Bizottságnak sokkal nagyobb hatalma és hatásköre lenne az uniós szerződésekben megfogalmazottaknál.

Kurucz Orsolya hangsúlyozta:

a bizottság valójában nem a jogállamiságot akarja definiálni, hanem olyan eszközhöz akar jutni, amellyel sarokba szoríthat egyes tagállamokat.

Olyan uniós tagországokat, amelyek Brüsszelnek nem tetsző intézkedéseket hoznak – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.