Az erkélyről hullott a kertbe a drogkészlet

Erővágóval, ajtótörő kossal jutottak be a rendőrök egy kábítószer-kereskedő banda tagjainak lakásaiba.

Végh Attila
Forrás: KRNNI2020. 11. 23. 11:08
NNI elfogás
Fotó: ORFK Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Bíróság november 23-án tíz gyanúsított letartóztatását rendelte el egy kábítószer-hálózat utáni nyomozás eredményeként. A drogterjesztők közül egy gyanúsított házi őrizetbe került, hét viszonteladó szabadlábon védekezhet. A Magyar Nemzet információi szerint a kábítószerárusok a rendőrök megjelenésekor kidobálták az ablakból, illetve az erkélyekről a drogot, de a nyomozók számítottak erre, kamerával rögzítették a dílerek akcióját. A kábítószer-kereskedők a vécén sem tudták lehúzni az interneten kínált drogot, mert a rendőrök elzárták a lakások központi vízellátó rendszerének főcsapjait.

A droghálózat tagjainak rendezett családi háttere volt, mindannyian dolgoztak vagy tanultak, és sokat interneteztek, főleg játszottak, chateltek. Olykor álneveken, kitalált profilokon jelentkeztek be a világhálóra. Egy idő után rengeteg ismerősük lett a közösségi médiában, a titkos chatszobák beszélgetésein pedig szóba került a kábítószer. Innen jött az ötlet, hogy a titkos chatszobákon keresztül akár üzletet is csinálhatnának a drog eladásából. Az üzletről később már pontos könyvelést is vezettek.

Fotó: police.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda felderítői idén nyáron a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozóitól kaptak értesítést arról, hogy érdemes jobban odafigyelni a titkos internetes beszélgetős platform tagjaira, akik bár tolvajnyelven társalognak, nagy valószínűséggel droggal kereskednek. Az eladók soha senkivel nem találkoztak személyesen, sem a külföldi forrással, sem a vevőkkel. A megrendeléseket futárszolgálattal vitették házhoz, a postásoknak fogalmuk sem volt arról, mit tartalmaznak a csomagok.

A rendőrök november 20-án hajnalban, összehangolt akció keretében – nehogy a baráti társaság tagjai telefonon értesíthessék egymást –, 15 helyszínen ütöttek rajta a fiatalokból álló drogbandán. A rendőrök bűnügyi helyszínelőkkel végezték el a rajtaütést, akik azonnal rögzítették is a zacskókon található ujjlenyomatokat.

Fotó: police.hu

A lakások ajtaját a rendőrség speciális egységei ajtótörő kosokkal, az ajtók tokját szétfeszítő hidraulikus szerkezettel voltak kénytelenek kinyitni, mert a gyanúsítottak nem akarták beengedni őket. Az egyik lakásba a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége hatolt be, mivel a bűnügyi felderítés információi szerint a banda ugodi tagja egy pisztolyt is beszerzett. Attól tartva, hogy valaki meg akarja tőle szerezni a titkos drogüzletből származó pénzt, még a barátaiban sem bízott.

Fotó: police.hu

A többségében budapesti huszonévesekből álló hálózat tagjainál többfajta kábítószert találtak. A több kilogrammnyi lefoglalt anyag között volt marihuána, extasy, hasis, LSD, amfetamin és kokain is. A nyomozók a budapesti, táborfalvai, ugodi, valamint győri házkutatások során találtak a kábítószer csomagolásához és méréséhez használatos tárgyakat, de lefoglaltak számítástechnikai eszközöket, egy légfegyvert és egy lőfegyvert is, továbbá több mint tízmillió forint készpénzt.

 

A nyomozás kiderítette, hogy a csoport alapítója a 27 éves, budapesti lakhellyel rendelkező G. Csaba volt. A hálózatot ő hozta létre, és a tagoknak egy internetes applikáció segítségével, élettársával (a 25 éves E. Sárával együtt) árulta a különböző fajtájú drogot, amit a csoport tagjai egymás között továbbértékesítettek. A csapat legfiatalabb tagja pár hónapja vált nagykorúvá. Az őrizetbe vett gyanúsítottak egy része nem rendelkezik igazolható munkaviszonnyal, feltételezhető, hogy kábítószer-kereskedelemből tartották fenn magukat.

Az üggyel összefüggésben a rendőrség munkatársai összesen 18 fővel szemben folytatnak büntetőeljárást kábítószer-kereskedelem bűntette miatt. Kilenc férfit és két nőt – köztük G. Csabát és E. Sárát – bűnügyi őrizetbe vettek. A rendőrök tíz gyanúsított letartóztatását kezdeményezték, és egy személy bűnügyi felügyeletének elrendelését javasolták.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.