Hamar diplomához juthat a technikus

Új képzéstípus indul jövőre a technikumokban – értesült lapunk. Az okleveles technikusképzés jelentősen megkönnyíti a fiatalok diplomához jutását, nagy előnye ugyanis, hogy a diákok az érettségi után szinte automatikusan, felvételi nélkül, sőt már eleve egyetemi kreditekkel kerülhetnek be a felsőoktatásba, a szakirányú előképzettségük révén pedig hallgatótársaiknál hamarabb szerezhetik meg a diplomájukat.

Csókás Adrienn
2020. 11. 28. 7:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most zajlik a középiskolai felvételi, a nyolcadikosok jövő péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire, amennyiben olyan iskolát választanak, amelyik vizsgához köti a bejutást. Noha a 14 évesek korosztályának még nincs feltétlenül határozott elképzelése a hosszú távú jövőről, egy jól megválasztott gimnázium vagy technikum egyenes belépőt jelenthet a majdani egyetemre is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) úgy tudjuk, a 2021-es tanévtől elindul egy teljesen új képzési forma, amely közvetlen átjárási lehetőséget teremt a szakképzés és a felsőoktatás között. Az okleveles technikusképzés jövő ősztől elsőként a műszaki, informatikai, gazdálkodási területeken, valamint az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban lesz elérhető. A mostani felvételin 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdet meg ilyet. A lényeg, hogy a szakképzési centrum szerződéses megállapodást köt valamelyik egyetemmel, és a kijelölt szakmákban közös tananyagot dolgoznak ki. A diákok emelt szintű szakmai program alapján tanulnak, tehát többet fognak tudni, mint a technikumok hagyományos képzéseire járó társaik, ennek köszönhetően tanulmányaikat akár felvételi nélkül is folytathatják az adott szakirányú egyetemen.

– Az új képzési forma lehetővé teszi a fiataloknak, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezhessék – fejtette ki a szaktárca, hozzátéve: a tanulók a duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják a felsőoktatási éveik alatt is, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak.

A Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikuma elsősorban az elektronika, ipari informatika iránt érdeklődő gyerekeknek ajánlja új képzését, amelynek során a diákok a 11–13. évfolyamon kiegészítő tananyagot is tanulnak. Ez a plusztudás legalább harminc kreditet jelent a Szegedi Tudományegyetem bizonyos műszaki szakjain való továbbtanulás esetén (például gépészet, járműgyártás). A tudásbeszámítás feltételeit és a felsőfokú képzés időtartamát minden esetben a technikum és a partneregyetem együttműködési megállapodása rögzíti.

Az okleveles technikusképzést választóknak a felsőfokú tanulmányok ideje akár egy teljes szemeszterrel is lerövidülhet – tájékoztatott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, amely régóta intenzív kapcsolatot ápol a város egyetemével. Összefogásukkal oktatói mobilitás is megvalósul: az egyetemi oktatók bekapcsolódnak a szakképzésbe, az ottani tanárok pedig az egyetem gyakorlati oktatásaiban vesznek majd részt.

Az ITM szerint az okleveles technikusképzés a diákoknak tudatosan tervezhető életpályát, kiszámítható munkalehetőséget, a gazdálkodó szervezeteknek pedig hatékonyabb utánpótlási, toborzási eszközt jelent. Hangsúlyozták: az új képzésben nemcsak a mostani nyolcadikosok, hanem a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek, sőt a szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a hagyományos szakképzésben tanuló középiskolások is bekapcsolódhatnak.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár közölte, a képzési forma először Budapesten és tizenkét vidéki városban debütál, például Vácon, Győrben, Érden, Zalaegerszegen és Miskolcon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.