Magyar György egyszerű többséggel írná át az alkotmányt

A balliberális ügyvéd szerint a jogállam úgy néz ki, hogy feles többséggel módosítanak alkotmányt és kétharmados törvényeket.

Forrás: MANDINER.HU2020. 11. 12. 15:41
Magyar György
Budapest, 2010. október 20. Magyar György, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak jogi képviselője beszél a Ruttner Györggyel, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. jogi képviselőjével folytatott a peren kívüli egyeztetésen Ruttner György budapesti ügyvédi irodájának tárgyalójában. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban a Mandiner beszámolt, Magyar György a Klubrádióban „már a bűncselekmény kategóriájának” nevezte a kilencedik Alaptörvény-módosítást. Emellett azonban beszélt egy esetleges ellenzéki győzelem utáni jogalkotásról is, amelynek leiratát a rádió honlapja nem is közölte – írja a Mandiner.

Ugyanakkor a feltöltött hangfelvétel tanúsága szerint az ügyvéd – aki 2018-ban egyéni képviselőjelöltként is indult a választáson, nemrég pedig megalapította az Ellenzéki Együttműködést, (ELEGY) amely szervezet az ellenzék felkészülését hivatott segíteni a 2022-es választásra – az ötödik perc környékén a következőket mondta.

Van egy nagyon fontos elképzelésünk. Ha sikerülne az ellenzéknek akár csak egyszerű többséghez is jutni, azonnal hozzá kell nyúlni négy nagyon fontos jogi felülethez. Az egyik az alkotmánymódosításnak az a része, ami vadhajtás, és le kell nyesegetni, és ezt természetesen egy esetlegesen módosított új alkotmányt népszavazással kell legitimálni, nem vonaton kell alkotmányt írni. A pártfinanszírozás, és itt most visszatérek arra, amiről szerintem beszéltünk, hogy most elvonnak pénzt, de én meg látom annak a lehetőségét, hogy egy pártfinanszírozással összefüggésben az így elvont pénzeket esetleg majd vissza lehet kapni rendelkezések folytán. Választójogi törvényt kell tisztességesen, kétfordulóst létrehozni, és nagyon fontos, ami a leglényegesebb szinte: a független intézmények függetlenségének visszaadása. Akkor működik egy jogállam, akkor működik demokrácia” – jelentette ki.

A probléma csak annyi, hogy az ügyvéd által említett területek újraszabályozása az Alaptörvény-módosítástól a választási törvény átalakításáig egytől egyig minősített többséget, azaz parlamenti kétharmadot igényelnek. Kétharmados a pártok gazdálkodásáról szóló törvény is, és minősített többség kell az alkotmányos intézmények – a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség, és a bíróságok – átalakításához is. Magyar György azonban hozzányúlna a teljes berendezkedéshez egyszerű többség esetén is.

Ha ez így történne, az nemigen felelne meg az ellenzék – köztük is az egyik leghangosabban Magyar György – által oly sokat hangoztatott „jogállami elveknek”. A jelenség nem új a balliberális oldalon: ismert, korábban Fleck Zoltán, az ELTE jogszociológus oktatója is arról értekezett, hogyan „lehet egy ellenzéki választási győzelem esetén az Orbán-„rezsim” közjogi akadályait semlegesíteni a jogállam visszaállítása és stabilizálása érdekében” – olvasható a Mandiner cikkében.

A Mandiner vonatkozó cikkét itt olvashatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.