időjárás 28°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Az online térben lehetnek a gyerekek bűncselekmények áldozatai

Végh Attila
Forrás: police.hu
2020.11.23. 20:21
Az online térben lehetnek a gyerekek bűncselekmények áldozatai

Az Országos Rendőr-főkapitányság Digitális higiénia című kampányában ezen a héten az online térben elkövetett valóságos bűncselekmények gyerekkorúakat veszélyeztető oldalára figyelmeztet. Az Europol nemzetközi internetes bűnmegelőzési projektjéhez igazodva a koronavírus-járvány miatt otthon maradt gyermekek szüleit arra biztatják, gyermekük internetes biztonsága érdekében maradjanak éberek, legyenek kételkedőek a gyerek által nézett tartalmak, új netes barátságok terén. A Magyar Nemzet információi szerint a vírus második hulláma miatt elrendelt védelmi-korlátozó intézkedések idején eddig még nem érkezett bejelentés 18 év alatti személyt érintő, interneten megvalósított jogsértésről, ez jelentős részben a megelőző kampány eredményességének köszönhető.

A rendőrség szerint a közösségi oldalak, a szociális média használatának elterjedése negatívumokat is rejt magában. A közösségi oldalakra való regisztráció alsó korhatára 13 év, ennek jogszerűségét a szülőknek kötelessége ellenőrizni, engedélyezni, illetve megfontolni. Bizonyos életkor, bizonyos érettség szükséges ahhoz, hogy a gyerekek értsék és megértsék ezen felületek előnyeit és hátrányait, értsék a tudatos használatuk szabályait, a hamis profilok kriminalisztikai veszélyeit áldozatvédelmi és bűnelkövetői szemszögből is.

Molnár Gábor digitális biztonságtechnikai és adatvédelmi szakértő lapunknak elmondta, hogy

a legfontosabb, hogy az internetet oktatásra, játszásra használó, a közösségi felületek használatát is ismerő gyermekek különbséget tudjanak tenni a valódi és a virtuális ismeretség, a valós és az online világ között.

A szakértő szerint a gyerekek szerint elképzelt virtuális, online játéktérben nagyon is valós bűncselekmények veszélyeinek vannak kitéve. Pedofilok, szexuális zaklatók bújnak álarc mögé, magukat gyermeknek kiadva, ezért fontos, hogy a szülő csak olyan kapcsolatot engedélyezzen az interneten is, ahol ismeri, ellenőrizheti a gyermek új barátjának hátterét. Óvatosnak kell lenni az olyan ismerősökkel, akivel még nem találkoztak személyesen, az ilyen internetes barát idegennek számít, még akkor is, ha régóta követik egymást a gyerekkel a közösségi oldalakon, régóta leveleznek. Molnár Gábor hozzátette, hogy fel kell hívni a gyermek figyelmét arra, hogy fokozott óvatossággal fogadja az idegenektől érkező üzeneteket az interneten, az ilyen eseteket mindig beszélje meg a szülőkkel, idősebb testvérrel.

Fotó: Police.hu

Balogh Ágota gyermekpszichológus szerint ahogy a gyermeknevelés minden területén, ebben az esetben is igaz, hogy a tiltás hosszú távon nem hozhat eredményt. Inkább beszélgetni kell a gyermekekkel a közösségi média megfelelő használatáról, annak valós veszélyeiről. A megértés- és a megértetés, a kommunikáció a legjobb módszer, hogy bárki is megvédje gyermekét a közösségi média veszélyeitől, akár a rossz példák ismertetésével is.

A szakértők szerint ha egy szülő biztonságban akarja tudni gyermekeit, tegyen fel nekik kérdéseket, mutasson több érdeklődést a gyerek online tevékenysége iránt, határozza meg annak családi szabályait, kereteit. Ezt csak példamutatással lehet: ha a gyerek azt látja, hogy a szülő maga sem tartja be a digitális higiénia alapvető biztonsági követelményeit, akkor nem lesz eredményes a szabályozás.

A felelősségteljes, egészséges módon óvatos és tudatos magatartás elsajátításával a gyermek biztonságban lehet a kibertérben is.

A pszichológus ehhez hozzátette, hogy nagyon fontos a bizalom kérdésköre, hogy a gyerek merjen kérdezni, tudjon kihez fordulni, ha olyan dologgal találkozik a neten, amit nem ismer. A bizalom, a biztonságot nyújtó szülői háttér a legjobb bűnmegelőzési formula, a gyermekekre utazó kiberbűnözők ezt a köteléket nem tudják feloldani, pont az olyan áldozatokat keresik, ahol ez a hátország hiányos.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.