Nyitva lesz a környéken lakók előtt az új campus

Szeptember eleje óta tart a XII. kerületi Csörsz utcában a Testnevelési Egyetem új campusának felépítése. A munkálatok megkezdése után nem sokkal a lakók zajra és porra panaszkodtak. Kérdésünkre a Miniszterelnökség leszögezte: az építkezés megkezdése előtt, 2016-ban és 2018-ban is tartottak már lakossági fórumot, valamint a közeljövőben is fognak. A helyi önkormányzat fokozottan figyel arra, hogy az építkezési munkálatok ne kezdődhessenek el kora reggel, valamint mérik a zajszennyezés szintjét is. Az új campus nyújtotta sportolási és parkolási lehetőségekkel várhatóan a helyben lakók is élhetnek majd.

2020. 12. 02. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás megvalósulásával a sportolási lehetőségek és a rekreációs szolgáltatások nemcsak a hallgatók, de a környéken lakók számára is elérhetők lesznek, amelyek az itt élők egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Miniszterelnökség. Kérdésünkre a tárca elmondta: a Csörsz utcai tömbben egy multifunkcionális sportcsarnokot, valamint szabadtéri műfüves futballpályát, kombinált élőfüves futball- és atlétikai pályát és két teniszpályát hoznak létre. Az Alkotás utcai tömbben lesz fedett, ötvenméteres uszoda, kétszáz méter futókörös fedett atlétikai pálya, torna- és küzdősportok, vívás és labdajátékok gyakorlócsarnokai, valamint fedett lőtér.

Így fog kinézni a Testnevelési Egyetem multifunkcionális sportcsarnoka. Forrás: TSPC Kft.

Mint ismert, a Testnevelési Egyetem háromezer négyzetméteres sportcsarnoka 2015 októberében borult lángba. A tűzeset után a kormány 2015 decemberében döntött arról, hogy támogatja a Testnevelési Egyetem fejlesztéseit. Az egyetem Csörsz utcai telepén 2020. szeptember 1-jén kezdődtek el a munkálatok, a beruházás segítségével többek közt egy új sportcsarnokot létesítenek. Az építkezésre a kabinet nettó 18 milliárd 48 millió forintot fordít, az új campus megépítését kiemelt beruházássá minősítették. Az építkezéssel kapcsolatban szeptember végén jelezték először a nyilvánosság felé az építkezés szomszédságában lakó civilek, hogy megnőtt a zaj- és a porszennyezés, ekkor egy petíciót is útjára indítottak.

A beruházás kapcsán a Miniszterelnökség úgy döntött, hogy annak fokozottan szolgálnia kell a helyben lakók igényeit is. A sporttelepen két mélygarázst is építenek, egy 204 személygépkocsi befogadására alkalmasat a Hegyalja út felőli behajtással, és egy kisebbet, amelyet az Alkotás út felől lehet majd megközelíteni. A mélygarázs bejáratai az itt élők kérésére Gulyás Gergely, a kerület országgyűlési képviselőjének közbenjárása után kerültek át a Csörsz utcából. A parkolókat a helybeliek is használhatják.

Az építkezés miatt eredetileg 25 fát vágtak volna ki, ám az itt lakók kezdeményezésére Gulyás Gergely és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester kérésére tervezői felülvizsgálatot készítettek a Csörsz utcai fasor megmentésére, amelynek eredményeként 16 fa biztosan megmaradhat.

A Testnevelési Egyetem a fejlesztéseket a környéken lakókkal egyetértésben és a XII. kerületi önkormányzattal együttműködve kívánja megvalósítani. 2016-ban és 2018-ban is tartottak lakossági fórumot, ahol meghallgatták a környéken élők véleményét a tervezett infrastruktúra-fejlesztésekkel kapcsolatban. Továbbá a helyiek nyugalma és egészsége érdekében az önkormányzat megkereste a kivitelező céget, és felhívták a figyelmet a porral és zajjal kapcsolatos előírásokra. Amennyiben hivataluk megállapítja a zajszennyezést, illetve a rendeletbe ütköző korai munkakezdést, bírság kiszabásával fognak élni. A közeljövőben egy újabb lakossági fórumot rendeznek, ahol az egyetem vezetése képviselteti magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.