Fekete-Győr András tagadta a vádat a bíróságon

Felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a vádhatóság a Momentum elnökére és volt gyurcsányista tagjára.

2020. 12. 17. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíróság elé állt ma Fekete-Győr András a Momentum elnöke, míg párttársa, a DK korábbi tagja Szarvas Koppány Bendegúz a koronavírus-fertőzés gyanújára való hivatkozással távolt maradt. A vád szerint két éve a Kossuth téren füstgyertyát dobtak a rendőrökre. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon az ügy előkészítő ülésén Fekete-Győr tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményt. Védőügyvédje három tanú személyes meghallgatására, valamint több tanú kizárására is indítványt tett. A bizonyítási eljárás már csak 2021-ben kezdhetik meg a PKKB-n.

Fekete-Győr András (balra) Donáth Annával (jobbra) egy tüntetésen
Fotó: Havran Zoltán

A vádirati tényállás szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak

a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

 

http://ugyeszseg.hu/Video/2020/KNYF_20200929.mp4

A KNYF az I. rendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a II. rendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat.

Szarvas Koppány Bendegúz, még Gyurcsány-pártiként, a kerítést támasztja egy demonstráción
Fotó: Beliczay László/MTI

A vádhatóság azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakra – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki.

A Momentum elnöke a vádemelés hírére azonnal az ügyészséget, a Fideszt és Orbán Viktort támadta. Azt állította:

egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtett (?) két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába.

Hozzátette, soha nem állt szándékában ártani a rendőröknek, azok vallomásai szerint nem is tette. Ettől függetlenül politikusként és állampolgárként egyaránt vállalja a felelősséget tetteiért.

Én állok majd vádlottak padjára azért, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért – mondta el a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján. Majd kijelentette: – A Fidesz retteg attól, hogy a Momentum tovább erősödik, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor.

Szabadságvesztést kockáztatnak a rendőrökre támadók, hiszen a hivatalos személy elleni erőszak bűntettének alapesete egy–öt év szabadságvesztéssel büntetendő. Első bűntényesek esetében a bíróság általában felfüggeszti a szabadságvesztés végrehajtását. Emlékeztetőül: a momentumosok esetében a vádhatóság ugyancsak felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.