Kázmér 2024. március 4.
logo

Bősz Anett is a Gyurcsány-pártba tart?

Nagy Orsolya
2020.12.04. 06:44
Bősz Anett is a Gyurcsány-pártba tart?

Bősz Anett, a Liberálisok elnöke lesz a Gyurcsány-párt egyik Pest megyei jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokat megelőző ellenzéki előválasztáson. A Magyar Liberális Párt vezéralakjának fotójával jelent meg a DK „Európai magyarok” című kiadványa. Bősz előtérbe tolása miatt Asztalos Éva, a Gyurcsány-párt érdi önkormányzati képviselője bejelentette: immár függetlenként indul a 2022-es parlamenti választáson.

A Liberális párt elnökét veti be aduászként Pest megye 1-es számú körzetében a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány-pártban mindez eldöntött tény, a hivatalos bejelentés után Bősz Anett fotójával jelent meg az „Európai magyarok” című Gyurcsány-párti kiadvány.

Amint azt korábban megírtuk: a 106 választókerületből 38-ban készült ilyen kampányanyag, ahol feltehetőleg a DK ragaszkodik jelöltjük indításához. Igaz, Bősz Anett nem győzi hangsúlyozni, hogy ő az előválasztásban hisz, de Gyurcsány Ferenc pártja nyomatékosítja a baloldali választók felé, hogy előválasztáson kire is kell adniuk a szavazatukat. Ami még érdekes, hogy Bősz a Magyar Liberális Párt elnöki mandátumát 2020. október 25-ig birtokolta, azóta nincs hír az esetleges újraválasztásáról, ami feltételezheti azt is, hogy pártot vált a most is a DK frakciójához tartozó Bősz. Az ügyet még furcsábbá teszi, hogy Érd baloldali polgármestere, Csőzik László szivárvány koalíciójának tagja az az Asztalos Éva, aki az elmúlt években a DK egyik legerősebb helyi embereként forgott a köztudatban. A képviselő és barátnője Bősz megjelenése után azonnal kilépett a Gyurcsány-pártból, a közelmúltban pedig bejelentette: 2022-ben indulni fog az országgyűlési választáson, Bősz Anett-tel szemben, aki ráadásul Csőzik László felesége.

A Facebookon kialakult politikai adok-kapokban Bősz kommentben reagált Asztalosnak, amelyben kifejtette: a DK döntése ellenére kezdeményezte, hogy mindketten részt vehessenek az ellenzéki előválasztáson, de pártja nem volt ebben partner. „Kiléptél és lejáratókampányba kezdtél ellenem. Most, hogy a demokraták kinyitották a lehetőséget civilek előválasztáson való indulása előtt, gyakorlatilag ismét belehazudtatok a partnereddel a közvélemény szemébe azzal, hogy itt a jelölt személye fentről dől el” – reagált Asztalos vádjaira Bősz, aki hozzátette: ez nem egy politikai háttéralku, a DK frakcióvezető-helyetteseként dolgozik a parlamentben, és szövetségük jól működőnek bizonyult. Asztalos partnere, Kozma Piroska – aki a legnagyobb közösségi oldalon Piro Pirko Kozma néven van jelen – is kiteregette a DK szennyesét. „Anett miatt léptünk ki a DK-ból, mert csúnyán bántak Évával. Ő az ifjú titán akit 2-3 hónap után Érdre tettek, és az addigi munkánk füstbement terv lett” – írta Asztalos partnere. Kozma hozzátette: „a DK se különb ha haverokról van szó, egy sima tag nem rúghat labdába, hiába dolgozod ki a beledet is. Évának kellene az újságban lennie, nem Anettnek!” – reagált dühösen az egykori DK-tag.

Bősz igazolása a DK-hoz egy tendencia része. Gyurcsány Ferenc pártelnök látványosan erősíti és fiatalítja pártját, ezzel is közelebb kerülve a fiatalabb korosztályhoz.

A pártelnök nem óvatoskodik, agresszív politikai stílusával más hanyatló vagy éppen feltörekvő baloldali pártok már hatalomban lévő erős vagy népszerű embereit csábítja át a DK-ba. Az egy évvel ezelőtti önkormányzati választáson az MSZP színeiben Budapesten győzelmet arató Kiss László (Óbuda) és Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc-Pestszentimre) amint elfoglalták polgármesteri széküket, egyből Gyurcsány pártjába igazoltak. Mi több, az MSZP mellett Gyurcsány már a Momentum fiatal agrár szakpolitikusát is megszerezte két héttel ezelőtt, ezzel is helyet véve el a legnagyobb baloldali riválistól vidéken. Benedek Szilveszter, a Momentum korábbi, Veszprém megyei listavezetője mostantól a DK-t képviseli a megyei közgyűlésben. A harminchárom éves politikus már a DK agrárkabinetjét vezeti, akinek Gyurcsány nem kevesebbet ígért, minthogy egy esetleges kormányváltás után megvalósíthatja agrárprogramját.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.