Láng Zsolt: Karácsony is felelős lehet a botrányos buszbeszerzésért

A Fidesz–KNDP fővárosi frakcióvezetője szerint a főpolgármester nem mond igazat a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) botrányos tenderével kapcsolatban. Láng Zsolt a Magyar Nemzet tegnapi cikkére reagálva – melyben ismertettük a Karácsonyék buszmutyiját leleplező dokumentumot – elmondta: a vállalatbiztonsági csoport megállapításai alapján a BKV menedzsmentjének habozás nélkül ki kellett volna zárnia a CR-Facilities Zrt.-t a közbeszerzésből.

Vizvári Soma
2020. 12. 06. 13:33
null
Láng Zsolt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Karácsony Gergely főpolgármester továbbra is sunyít, és elutasít minden érdemi vizsgálatot a BKV botrányos busztendere ügyében, akkor nem tudunk más következtetésre jutni, mint hogy Tüttő Kata (MSZP) mellett – aki a területért felelős főpolgármester-helyettes, és nem mellesleg annak az embernek a volt élettársa, aki a kamucégével megnyerte ezt a közbeszerzést – ő is tevékeny részese ennek a botrányos ügynek

– fogalmazott a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint Karácsony Gergely is tevékeny részese lehetett a busztendermutyinak
Fotó: Bach Máté

Láng Zsolt felidézte: a BKV májusi belső vizsgálata egyértelművé teszi, hogy a kétes buszbérlési ügyben azok, akik döntést hoztak, ismerték a közbeszerzés győztesének offshore hátterét, valamint az összes jogi problémát, és mégis valamiért a BKV és a főváros illetékesei emellett a kamucég mellett döntöttek, amely decemberre nem is tudta kiállítani a szükséges buszokat. – A BKV vállalatbiztonsági csoportja a nyertes céget megvizsgálva olyan megállapításokat tett, amelyek önmagukban elegek lettek volna, hogy kizárják a CR-Facilities Zrt.-t a közbeszerzésből – fogalmazott a politikus, rámutatva: a cég nem rendelkezik sem telephellyel, sem fiókteleppel, részvényeseiről a cégadatok között nincs információ, a székhelyként megadott címen további 128 cég van bejegyezve, illetve elérhetőségként a cégjegyzésre jogosult személy saját gmail-es e-mail-címe van megadva. A cégnek nincsenek referenciái, nem volt jogelődje, és az alapítók láthatóan a háttérben szeretnének maradni.

Láng Zsolt arra is felhívta a figyelmet: nem lehet egyszerre igaz Karácsony Gergely főpolgármester azon két állítása, miszerint a főváros nem köt szerződést a gyanús hátterű céggel, valamint hogy a CR-Facilities Zrt. kötbért fizet, amiért nem sikerült leszállítania a buszokat.

– Ha nincs szerződés, akkor kötbért sem lehetne fizetni. Egyébként októberben meg is kötötték a szerződést, tehát nem mond igazat a főpolgármester – húzta alá.

A frakcióvezető szerint nincs magyarázat arra, hogy Karácsony Gergely miért nem vizsgáltatja ki az ügyet, és miért védi a védhetetlent. – Csak azt tudom mondani ezek után, hogy maga Karácsony Gergely tevékeny részese lesz ennek a botrányos ügynek – hangoztatta Láng Zsolt.

Mint ismert, a Magyar Nemzet birtokába került vizsgálati anyagból kiderült: a BKV Zrt. döntéshozóinak tudniuk kellett arról, hogy a hat használt, alacsony padlós csuklós autóbusz bérlésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárására a legjobb ajánlatot egy referenciák nélküli, jogelőddel nem rendelkező, frissen alapított, az „üzletben tapasztalatlan” CR-Facilities Zrt. nyújtotta be. A BKV felügyelőbizottsága tisztában volt azzal, hogy a Tüttő Kata korábbi élettársához, Leisztinger Tamáshoz köthető CR-Facilities Zrt. átvilágítása során közepes szintű vállalatbiztonsági kockázatot állapítottak meg, mivel a cégnek „tulajdonosi háttere ismeretlen, referenciái nincsenek, működéséről nincs információ”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.