Magánadományból épül a felvonó a józsefvárosi Fellegvár Napköziben

„Háromnegyed kettőkor belép a napközinkbe Kocsis Máté, országgyűlési képviselő. A gyűjtésre vonatkozó posztomat látták és elhozott hárommillió forintot magán-családi forrásból a súlyosan halmozottan sérült gyermekeknek működtetett napközink mozgássérült felvonójára” – írta Varga Gábor, a két éve működő Fellegvár Napközi vezetője közösségi oldalán.

2020. 12. 07. 13:14
null
Kocsis Máté és Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármesterek a Fellegvár Napköziben
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan már három éve annak, hogy Varga Gábor egyedülálló apuka megálmodta a Baross utcában működő Fellegvár Napközit. A speciális óvoda vezetőjének kilencéves kisfia, Táltos harmincharmadik hétre, súlyos oxigénhiánnyal született. A kisfiú központi idegrendszere megbénult, járni, beszélni, önállóan enni nem képes, állandó felügyeletre szorul.

Varga Gábor ezért három éve elhatározta, hogy létrehoz egy olyan speciális intézményt, ahol a súlyosan halmozottan sérült gyermekek saját tempójukban, szakemberek segítségével fejlődhetnek.

A magánadományokból működő Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány Fellegvár Napközijének a Baross utcai helyiségét a józsefvárosi önkormányzat biztosítja, ahol immár nyolc gyermeken segítenek.

„Dél múlt, ebéddel végeztünk, gyerekek csendes pihenőre tértek. Jön egy telefon, látogatónk lesz. Háromnegyed kettőkor belép a napközinkbe dr. Kocsis Máté, országgyűlési képviselő és frakcióvezető” – írta közösségi oldalán Varga Gábor, aki megjegyezte: a Fidesz politikusa meglátta az adománygyűjtésre kitett felhívást.

Kocsis Máté és Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármesterek a Fellegvár Napköziben

„Elhozott hárommillió forintot magán-családi forrásból a súlyosan, halmozottan sérült gyermekeknek működtetett napközink mozgássérült felvonójára, emellett a jezsuita számlára is ötszázezer forintot kapunk.

Mit is mondhatnék. Szóhoz sem jutottam szinte és már itt sem volt” – emlékezett vissza a Fellegvár Napközijének vezetője. Varga Gábor megjegyezte:

Kocsis Máté két, inkább lassan három éve mindenben támogatta a napközi tervét és amióta működik a napközi, nem feledkezik meg a józsefvárosi alapítványi intézményről.

A mostani támogatásból az alapítvány hamarosan nekikezdhet az oly régóta áhított felvonó megépítéséhez. Az intézmény látogatóinak régi vágyuk volt, hogy az emeleten lévő tornateremhez egy mozgássérült-felvonót tudjanak építtetni, hiszen az intézménybe járó gyermekek egyre nőnek és egyre nehézkesebb a feljuttatásuk a tornateremhez.

A Fellegvár Napközi létrehozása a kezdetektől fogva nyitott kapukat döngetett a Kocsis Máté által vezetett józsefvárosi önkormányzatnál. A fideszes polgármester első kérésre Varga Gábor mellé állt, miután egy játszótéren megszólította problémájával. Kocsis Máté azóta a napközi magánadományozója is egyben.

A napközi kialakításában rengetegen – helyi lakosok, vállalkozók, rendőrök és közterület-felügyelők segítettek. Sokan kétkezi munkával, volt, aki tárgyakkal vagy pénzadománnyal, Kocsis Máté és Sára Botond egy-egy millióval járult hozzá az építéshez. A Hírnyolc úgy tudja: a pandémia első hullámában ők is kénytelenek voltak bezárni, kiadásaik viszont megmaradtak.

Tartalékaik már a végét járták, amikor a kerület országgyűlési képviselője szintén egymillió forinttal segítette ki az intézményt, amely ezzel átvészelte a nehéz időszakot.

Nagy segítséget jelent az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért támogatása is, amely jelenleg három józsefvárosi gyermek után járó minden költséget fedez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.