Megszólaltak a szakemberek: Bízzunk a vakcinában!

Egy nap alatt meghaladta a százezret a koronavírus elleni vakcinára regisztrálók száma. Magyarországra csak itthon is letesztelt, megbízható vakcina érkezhet – szögezték le a szakemberek, akik azt kérik, ne üljünk fel az oltásellenes szólamoknak.

2020. 12. 09. 20:00
null
a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a regisztráció a Vakcinainfo.gov.hu oldalon, ahol a koronavírus-védőoltásért lehet jelentkezni. Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján is nyomatékosították, hogy a védőoltás egy speciális, megbízható védekezési forma. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, hogy a védőoltások már bizonyítottak, és arra kérte a lakosságot, bízzon a vakcinában. Hangsúlyozta: a szakemberek azon dolgoznak, hogy a lakosságnak is elérhető legyen a biztonságos és hatékony védőoltás.

Az osztályvezető azt kérte, hogy az emberek bízzanak a szakértők véleményében, és csak hivatalos forrásokból tájékozódjanak az elérhető védőoltásokról.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kérését megerősítő nyilatkozatot adott Szlávik János infektológus is. A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa azt javasolja, hogy mindenki, aki teheti, igényelje a koronavírus elleni védőoltást. Szlávik a Kossuth rádióban kifejtette: minden oltást pártol, és ha egy betegség ellen kifejlesztenek egy vakcinát, azt mindenkinek érdemes beadatnia. Példaként hozta fel a feketehimlőt, ami kimondottan az oltás segítségével tűnt el a világból, és a gyermekbénulást, amely – a vakcináknak köszönhetően – szintén hamarosan megszűnhet.

Szlávik János: a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz

A hiteles tájékoztatás azért vált nagyon fontossá, mert az utóbbi hetekben Magyarországon is felerősödtek az oltásellenes hangok. Ezeket a balliberális média és politikusok tovább erősítik. Az ATV műsorába meghívott egészségügyi szakértő, Lantos Gabriella már októberben arról beszélt, hogy se magának, sem a gyerekeinek nem adatná be az orosz vakcinát. Nemrég egy immunológust hívtak a csatorna stúdiójába, akinek a nyilatkozata azóta is terjed az interneten. A „szakértő” ugyanis azt mondta, hogy nem oltatná be magát semmilyen vakcinával, hanem kivárna. Megtalálták Pusztai Erzsébet egykori államtitkárt is, aki a reggeli műsorban infektológusként javasolta azt az embereknek, hogy semmiképp ne regisztráljanak a kormányzati honlapon a védőoltásért.

A parlamenti ellenzék első számú egészségpolitikusa, Lukács László György is folyamatosan arról posztol Facebook-oldalán, hogy megbízhatatlanok a koronavírus-vakcinák. A Momentum politikusa, Cseh Katalin pedig online fogadóóráján arról beszélt, hogy csak az lehet a jó vakcina, amelyiket az Európai Unió többi tagállamában is alkalmaznak. Több, az egészségügyben dolgozó forrásunk is beszámol arról, hogy ezeknek a hiteltelenítési kísérleteknek sajnos meglett a hatásuk, az utóbbi napokban „divatosabb lett” az oltásellenesség a lakosság körében. Mindezek ellenére

a mai adatok alapján óriási az érdeklődés a vakcinák iránt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a kormány Facebook-oldalára feltett videóban elmondta: a regisztrálók száma egy nap alatt meghaladta a százezret. A regisztrációval egyrészt mindenki jelezheti az oltás iránti igényét, másrészt, ha szeretne, akkor rendszeres tájékoztatást kaphat az oltással kapcsolatos fejleményekről – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Közölte azt is, hogy a kormány már több mint 17 millió oltóanyagot kötött le különböző gyártóknál. A tömeges oltások akkor kezdődhetnek, ha az egészségügyi hatóságok engedélyezik a vakcinát vagy vakcinákat.

Nem tilos az alkoholfogyasztás

Rengeteg álhír kezdett terjedni az internetes médiában egy információfoszlány alapján arról, hogy az orosz vakcina beadása előtt és után hosszú ideig nem szabad alkoholt fogyasztani. Egyes médiumok már-már alkoholtilalmat vizionáltak. A téves információt hamar cáfolta a vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója. Korlátozni kell, nem pedig felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a vakcináció idején – jelentette ki Alakszandr Gincburg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.