„Azon dolgozunk, hogy valódi döntési szabadságot biztosítsunk a nőknek”

A családügyi miniszter szerint tudatosan értelmezik félre korábbi gondolatait a baloldalon.

2020. 12. 15. 20:04
NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. október 14. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. október 14-én. Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől; a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány tíz éve azon dolgozik, hogy valódi döntési szabadságot biztosítson a nőknek, és azt se érje hátrány, aki gyermeket vállal! – jelentette ki Novák Katalin kedd este, a Hír TV-ben. A családügyi miniszter az Axióma Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójával kapcsolatosan öntött tiszta vizet a pohárba. A felvételen elhangzó gondolatait a balliberális oldalon szándékosan félreértelmezték, a videó szöveges változatát korábban lapunk is közzétette. Novák Katalin hangsúlyozta:

Nem állította, hogy kevesebb fizetés jár a nőknek ugyanazért a munkáért, szavait kiforgatták, tudatosan félreértelmezték.

A versengés az, ami nem jó szerinte, ahogyan már a videójában is elmondta. Novák Katalin szerint előbbre mutató, hogyha együttélésként tekintünk a férfi és női szerepekre.

Ugyanazért a teljesítményért ugyanaz a fizetség illeti meg bármelyik két embert, nem lehet különbség aszerint, hogy egyikük nő, másuk férfi – hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve:

sajnálja, ha bárki úgy értelmezte, hogy azt az alaptételt vonja kétségbe, hogy egyenlő munkáért egyenlő bérnek kell járnia.

Egy minisztériumi példával érzékeltette, hogy a közigazgatásban ugyanaz a pénz jár egy női és egy férfi osztályvezetőnek. Elmagyarázta, hogy akik azt mondják, hogy a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak, előtte összesíteni szokták a nők és a férfiak által megkeresett pénzösszegeket, és ezt hasonlítják egymáshoz. Novák Katalin is nyíltan beszélt arról, hogy ennél a számítási módnál azért jöhet ki, hogy a nők kevesebbet keresnek, mert a gondoskodást, nevelést jelentő munkakörökben rosszabbul fizetnek, mint egy cégvezető esetében, de ez nem magyar specifikum.

– Konkrét helyzetekben kell beszélni arról, hogy aki kiesik a munkavégzésből, és a karrier szempontjából lemarad, az ne érezze magát rosszul – szögezte le Novák Katalin. A miniszter válaszolt azon bírálóinak is, akik azt hányták a szemére, hogy a nőmozgalmak juttatták a miniszteri székbe. Novák szerint ugyanis nem jelent megoldást a női kvóta, hiszen több nő kerül ki az egyetemről mint férfi, és a hölgyek is komoly karriert tudnak befutni.

A családügyi miniszter azt is leszögezte: senkinek nem szólnak bele az életébe, a kormány pusztán lehetőségeket teremt.

Emlékezett: 2010 előtt, amikor a gyermekeit szülte, még nem voltak olyan juttatások, mint most. Most az apa és az anya is otthon maradhat a gyerekkel, illetve a gyed extra nevű juttatást is bármelyikük megkaphatja. A miniszter hozzátette: a csed emelése is segíteni fog a nőknek, hiszen jóval többet fognak keresni a gyermekszülés utáni hat hónapban, mint előtte a munkahelyükön.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.