Kázmér 2024. március 4.
logo

Önfeladás lenne a Jobbik számára a közös lista

Vizvári Soma
2020.12.14. 05:45
Önfeladás lenne a Jobbik számára a közös lista

A Jobbik a szivárványkoalíció utolsó pártja, amely még mindig nem mondott hivatalosan igent a közös ellenzéki választási listára, annak ellenére, hogy már annyira összefonódtak a baloldallal, hogy Gyurcsány Ferenc külön feladatot szán nekik saját víziójában. Be tudna-e szállni a Jobbik a közös listába arcvesztés nélkül, vagy már amúgy is rég feloldódtak a baloldalban? Többek között erre a kérdésre kerestük a választ a lapunknak nyilatkozó Varga-Damm Andreával, Sneider Tamással és Volner Jánossal.

Továbbra sincs előrelépés a Jobbikon belül a közös ellenzéki lista ügyében – ez derül ki a párt sajtóosztályának válaszából, melyet a Magyar Nemzet kérdésére küldtek. Mint ismert, a Jobbik egyelőre nem döntött, hogy csatlakozik-e ahhoz a választási listához, amelyen jó eséllyel Gyurcsány Ferenc emberei fognak dominálni. Nem csoda, hogy a hajdanán nemzeti radikálisként induló pártban még mindig hezitálnak e téren, hiszen már azzal is átléptek egy lélektani határt, hogy belementek a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt indításába. Sneider Tamás, a Jobbik volt elnöke lapunk megkeresésére azt nyilatkozta: ami még az ő időszakában együttműködés volt, az mára összefogássá vált. – Nem mindegy, hogy milyen szavakat használunk – hangsúlyozta. A politikus szerint közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet indítani csak úgy szabad, hogy mindenki be tudjon mögé állni jó szívvel, amire akkor van nagy esély, ha az illető a pártpolitikán kívülről jön. Hozzátette: erre azért lenne szükség, mert szinte mindegyik pártpolitikusnak vannak az összefogáson belül ellenzői.

Sneider aláhúzta: azt viszont határozottan ellenzi, hogy a Jobbik közös listán induljon a többiekkel, mert az egy program és egy lista teljes önfeladást jelent. – Valószínűleg ezért kerültem háttérbe a saját pártomon belül – tette hozzá.

– A párbeszédet a Jobbik és a többi ellenzéki párt között én kezdeményeztem, emiatt rengeteg támadást kaptam a párton belül, Gyöngyösi Márton hetente írt nekem megfeddő leveleket – idézte fel a Jobbik frakciójából idén kilépett Varga-Damm Andrea. A független parlamenti képviselő szerint

mióta a jelenlegi vezetők rájöttek, hogy a politikai túlélésük kulcsa az ellenzéki összefogásban rejlik, olyan kérdésekben is egyetértenek a többi párttal, amikben nem szabadna.

Varga-Damm szerint így elvész a Jobbik „színe”, és már nem lehet megkülönböztetni a többi politikai erőtől, ez pedig maga az ideológiai feloldódás.

A Jobbik egykori elnöke ellenzi a párt közös listán történő indulását – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc a napokban kijelölte a Jobbik feladatát az ellenzéki összefogásban. A volt kormányfő szerint Jakab Péterék feladata, hogy állandóan figyelmeztesse a többi baloldali pártot, „hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték”. – Erre figyelmeztetni kell valakit? – tette fel a költői kérdést Varga-Damm Andrea. A politikus azt sem tartotta túl jó kiindulópontnak, hogy a baloldalt uraló DK elnöke csupán ennyit szán a Jobbiknak.

A Jobbik exképviselője arról is beszélt, hogy ma a párt vezetőinek nincs karaktere, a nemzeti érzelmű tagokat pedig háttérbe szorították.

– Jól ismerem Gyüre Csabát, Rig Lajost, Steinmetz Ádámot és Ander Balázst, a szemléletüket, a baloldalhoz fűződő viszonyukat, és látom rajtuk, hogy nem tudják magukat elhelyezni ebben az egészben – mondta.

A Jobbik egykori alelnöke viszont úgy vélekedett, hogy a pártban már egyáltalán nincsenek nemzeti gondolkodású politikusok. Volner János független országgyűlési képviselő, aki nemrég új pártot alapított Volner Párt néven, lapunk megkeresésére kifejtette:

– Több jelenlegi Jobbik-tag is jelezte már, hogy be szeretne lépni a Volner Pártba, de akik eddig nem szakítottak a baloldallal szövetkező párttal, azok ne számítsanak ránk, ők hozzánk nem jöhetnek.

Kérdésünkre, hogy kik keresték meg őket a Jobbikból azzal, hogy belépnének a Volner Pártba, a politikus annyit árult el, hogy akadt köztük volt országgyűlési képviselő, megyei elnök és regionális igazgató is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.