A liberálisoknak is szemet szúr Baranyi Krisztina BLM-szobra

A sokak által rasszistának tartott BLM-mozgalomnak állíttat szobrot Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 08. 13:14
Baranyi Krisztina
Budapest, 2018. április 5. Baranyi Krisztina képviselőjelölt az Együtt kampányzáró rendezvényén Budapesten a Csepeli Munkásotthonban 2018. április 5-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen utasítják el Ferencváros balliberális polgármesterének, Baranyi Krisztinának a Black Lives Matter (BLM) előtt tisztelgő szoborállítását, amelyet a Klinikák metróállomástól tíz perc sétára található Ferenc téren helyeznek majd el. Az április elsejétől kiállítani tervezett emlékmű az amerikai szabadságszobrot ábrázolja a BLM-aktivisták térdelő pozíciójában, az egyik kezét ököllel az égbe emelve, a másikban pedig egy könyvet tartva, amelynek borítóján a mozgalom neve áll. A szobrot egyébként az LMBTQ-mozgalomra utaló szivárványszínre festették.

Sokak által rasszistának tartott mozgalomnak emeltetett szobrot Baranyi Krisztina

Baranyi, aki nemrég a The Guardian nevű brit liberális lapnak is nyilatkozott, azzal indokolta az Egyesült Államokból induló – sokak által fehérellenesnek és rasszistának elkönyvelt – BLM emlékművének a felállítását, hogy szerinte a rasszizmus és a rendőri brutalitás elleni harcok ugyanolyan relevánsak – sőt rendszerszintűek – Magyarországon is. Továbbá az illegális bevándorlókat elutasító kormányzati politika ellen is tiltakozni kívánt a szoborállítással, valamint a magyarországi romák általa vélelmezett „szisztematikus diszkriminációja” ellen.

Lantos János, a Mi Hazánk Mozgalom választókerületi elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón Baranyi érvelését felháborító, aljas és átlátszó hazugságnak nevezte, mert szerinte éppen annak ellenkezője az igaz.

– Cigány bűnözők tartják rettegésben országszerte a tisztességes magyarokat, és ez ellen a rendőrség tulajdonképpen nem tesz semmit – hangoztatta az elnök, aki azt is megjegyezte: ha a rendőri túlkapások mibenlétéről szeretne értekezni Baranyi Krisztina, akkor

igazán megkérdezhetné főnökét, Gyurcsány Ferencet, hiszen tömeges és súlyos rendőri túlkapások 2006-ban, éppen az ő kormányzása alatt történtek.

Lantos János hangsúlyozta: nem fogják hagyni, hogy beszüremkedjen Magyarországra a BLM felforgató szellemisége.

A BLM-szobor felállítását az LMP-s Ungár Péter tulajdonában álló Azonnali.hu is bírálta egyik cikkében. „A NER-média valahogy elfelejtette megemlíteni, hogy a szobor mindössze két hétig lesz látható az egyik fővárosi közterületen” – idézték Baranyi szavait, amelyhez Varsányi Bence, a portál újságírója azt fűzte hozzá, hogy

„mondja ezt úgy, mintha ő polgármesterként kifejezetten könnyen elérhetővé tette volna azt az információt, hogy csak ideiglenesen lesz kiállítva a szobor”.

Az Azonnali újságírója

a liberális identitáspolitika tökéletes szimbólumának nevezte a szobrot, amely szerint az egy „rendkívül ocsmány, torzszülött alkotás”.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is elítélte a szobor felállítását. A december közepén megtartott kormányinfón hangsúlyozta, a Black Lives Matter az Egyesült Államokban alapvetően egy rasszista mozgalom, amely nem ismeri el egyenjogúaknak a színes bőrűeket és a nem színes bőrűeket, ami minden normális, a 20. század mércéit elfogadó emberi jogi gondolkodással ellentétes.

– Ezért nem az a rasszista, aki a BLM-mozgalomnak állítandó szobrot ellenzi, hanem az, aki ilyen szobrot állít

– tette hozzá a tárcavezető.

Baranyi Krisztina nem először kerül botrányaival a középpontba: a polgármester – kihasználva a rendkívüli jogrenddel járó teljhatalmat – megemelte az építmény- és a telekadót, a kerületi gépjármű-tulajdonosok éves parkolási engedélyének díját pedig kétezer forintról a hatszorosára, tizenkétezer forintra emelte. A nemrég zsidózásával közfelháborodást okozó kerületvezető mögül korábban kihátrált az MSZP és a DK, valamint a jobbikos és momentumos politikusokat tömörítő Új Pólus-frakció is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.