A magyarok többsége már beadatná a szérumot

Az év elején mért emelkedéshez képest is tovább nőtt az oltási hajlandóság Magyarországon – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából. Immáron a magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát a koronavírus elleni védőoltással.

Magyar Nemzet
2021. 01. 23. 5:45
null
A magyar készítmény a koronavírus-fertőzés enyhe és középsúlyos tünetei esetén lesz alkalmazható, azonban mindössze tizenkét óra alatt kialakítja a szervezet védettségét MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elején már tíz százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon, erre a hétre a kutatás adatai további tíz százalékpontos növekményt mutatnak. Ez azt jelenti, hogy

Magyarországon már több mint négymillióan nyitottak a vakcina beadatására,

2020 végéhez képest másfél millióval többen. Több tényező is közrejátszhatott abban, hogy az év elején másfélszeresére emelkedjen az oltási hajlandóság hazánkban. Egyrészt már több mint százezer embert beoltottak Magyarországon, valamint a világon is több millió ember kapta meg a vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül, ami az egyik méregfogát húzta ki az oltásellenesek érvelésének. Másrészt

egyre többen vállalják fel oltáspártiságukat egyes közéleti szereplők, véleményformálók közül is,

ami biztosan közrejátszik a hajlandóság növekedésében.

Az átoltottság szempontjából továbbra is a legfontosabb, hogy a legidősebbek, a hatvan év fölöttiek korcsoportjában a legmagasabb az oltási kedv, négyből három ember beoltatná magát ebben a korosztályban. Az életkorral fordított arányban csökken a hajlandóság, a fiatalok harmada tervezi beadatni a vakcinát. A jövőben vélhetőleg ez a korcsoport is nyitottabb lesz, ha a különböző szórakozási és utazási lehetőségek az oltáshoz lesznek kötve.

Ugyan növekedett, de még ötven százalék alatt van (48 százalék) a kormányfő kritikusainak körében az oltási hajlandóság. Éppen ezért továbbra is

nagy a felelőssége a baloldal politikusainak, hogy ne ássák alá a vakcinába és a magyar hatóságokba vetett bizalmat.

Alapvető fontosságú, hogy egy ilyen, mindenki számára lényeges ügyben ne aktuálpolitikai céllal alakítsák ki a véleményüket a politikai szereplők, így a Magyarországon engedélyt kapott oltások esetében ne hergeljék a közvéleményt azok beadatása ellen.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. január 18. és 20. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.