időjárás 28°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Civilek szeretnék, ha megépülne a Makovecz Imre tervezte templom

Magyar Nemzet
2021.01.01. 18:59
Civilek szeretnék, ha megépülne a Makovecz Imre tervezte templom

Civilek karolták fel a Makovecz Imre által a Felső-Krisztinavárosba álmodott templom tervét – erről forgatott a Hír TV Credo című műsorának a stábja.

„Egy olyan különleges templom tervéről van szó, amely Makovecz Imre egyik utolsó alkotása, és amelynek megvalósulása érdekében egyre többen szállnak síkra” – olvasható a Hírtv.hu-n az épületről, amely az Apor Vilmos téren kapna helyet. Mint írják: „Makovecz Imre volt a XX. század egyik legmeghatározóbb magyar építésze. Neve elválaszthatatlan a hazai organikus építőművészettől, egyben ő is volt ennek a szemléletmódnak a legnagyobb hazai apostola és iskolateremtője.”

Hozzáteszik: „Ismerjük az általa alkalmazott stílusjegyeket annak ellenére, hogy sem a kommunizmus, sem pedig a rendszerváltozás utáni, a fővárost irányító baloldali hatalom nem nézte jó szemmel Makovecz Imre nemzeti, keresztény, polgári értékrendjét. Templomai, kultúrházai, sportlétesítményei a vidéki Magyarország térképén magasodnak.”

A portál azt is megemlíti, hogy kevesen tudják Makovecz Imréről, hogy egészen máig éppen szülővárosában, ott, ahol élt, alkotott és meghalt, Budapesten nem áll egyetlen általa megálmodott középület sem. Pedig – a Hírtv.hu szerint – a templom, amely a szem számára is megmutatja Isten nagyságát, sokak szerint égbetörőbb és kifejezőbb, mint Gaudí Sagrada Famíliája.

A Hír TV filmjében többek között megszólal, Makovecz Pál, Makovecz Imre fia, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke, Melocco Miklós szobrászművész és Nagy Ervin, a nemzet művésze, volt országos építész.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.