A doni katasztrófa a magyarok kitartásának tragikus szimbóluma

Az itthon maradottak, anyák, feleségek és gyermekek kitartóan vártak akkor is, amikor ez a várakozás egyre reménytelenebbnek tűnt – hangzott el a Fidelitas videójában.

2021. 01. 12. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Emlékezzünk ma Örkény Istvánra és a doni katasztrófa hőseire! A több mint kétszázezer, az esélytelen harcban hősiesen küzdő magyar katonát soha se feledjük – mondta Fekete Dávid, a Fidelitas országos választmányának elnöke a doni áttörés emléknapján közzétett videóban. A 78 évvel ezelőtt Magyarországért harcoló hősök emlékének szentelt gondolatok mellett a videóban dokumentumfilm-felvételek is láthatóak.

Nézzünk szembe azzal, hogy a doni katasztrófa a magyarok kitartásának és küzdeni tudásának egyik legtragikusabb szimbóluma

– hívta fel a figyelmet Illés Boglárka Fidelitas-elnök. Hozzátette: A túlerőben lévő Vörös Hadsereg ellen a magyar katonáknak esélyük sem volt. Illés szerint azzal is szembe kell néznünk, hogy a szövetségeseink küldték a biztos halálba a 250 ezer magyar hőst.

– A kitartás, a lehetetlennel való bátor szembenézés, küzdeni tudás és akarás volt az az erő, ami lehetővé tette ezeréves történelmünk, és nemzetünk megmaradását, és ami annak záloga, hogy ezért ma is küzdenünk kell – mondta Fekete Dávid. Illés Boglárka szerint ma nem a Vörös Hadsereggel, hanem a liberális véleménydiktatúrával kell szembenéznünk. A Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke hozzátette ma a legfontosabb értékeink relativizálásával és folyamatos tiprásával kell szembenéznünk. Az értékeink melletti kiállást teljes tiltással, meghurcolással és ellehetetlenítéssel fenyegetik – tette hozzá.

Hálával tartozunk azoknak, akiknek köszönhetően hazánk szuverenitását meg tudtuk őrizni, és a folyamatos külső nyomás ellenére is meg tudtuk védeni a magyar hazát és a magyar szabadságot – összegezte Fekete Dávid választmányi elnök.

Ami a Don-kanyarban történt, az a második világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája volt. Az odavezényelt 250 ezer katona közül negyvenezren estek el, és további hetvenezren kerültek fogságba, közülük pedig rengetegen soha nem tértek haza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.