időjárás 4°C Vilma 2022. december 5.
logo

A doni katasztrófa a magyarok kitartásának tragikus szimbóluma

Kreft-Horváth Márk
2021.01.12. 15:15
A doni katasztrófa a magyarok kitartásának tragikus szimbóluma

– Emlékezzünk ma Örkény Istvánra és a doni katasztrófa hőseire! A több mint kétszázezer, az esélytelen harcban hősiesen küzdő magyar katonát soha se feledjük – mondta Fekete Dávid, a Fidelitas országos választmányának elnöke a doni áttörés emléknapján közzétett videóban. A 78 évvel ezelőtt Magyarországért harcoló hősök emlékének szentelt gondolatok mellett a videóban dokumentumfilm-felvételek is láthatóak.

Nézzünk szembe azzal, hogy a doni katasztrófa a magyarok kitartásának és küzdeni tudásának egyik legtragikusabb szimbóluma

– hívta fel a figyelmet Illés Boglárka Fidelitas-elnök. Hozzátette: A túlerőben lévő Vörös Hadsereg ellen a magyar katonáknak esélyük sem volt. Illés szerint azzal is szembe kell néznünk, hogy a szövetségeseink küldték a biztos halálba a 250 ezer magyar hőst.

– A kitartás, a lehetetlennel való bátor szembenézés, küzdeni tudás és akarás volt az az erő, ami lehetővé tette ezeréves történelmünk, és nemzetünk megmaradását, és ami annak záloga, hogy ezért ma is küzdenünk kell – mondta Fekete Dávid. Illés Boglárka szerint ma nem a Vörös Hadsereggel, hanem a liberális véleménydiktatúrával kell szembenéznünk. A Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke hozzátette ma a legfontosabb értékeink relativizálásával és folyamatos tiprásával kell szembenéznünk. Az értékeink melletti kiállást teljes tiltással, meghurcolással és ellehetetlenítéssel fenyegetik – tette hozzá.

Hálával tartozunk azoknak, akiknek köszönhetően hazánk szuverenitását meg tudtuk őrizni, és a folyamatos külső nyomás ellenére is meg tudtuk védeni a magyar hazát és a magyar szabadságot – összegezte Fekete Dávid választmányi elnök.

Ami a Don-kanyarban történt, az a második világháború egyik legnagyobb magyar katasztrófája volt. Az odavezényelt 250 ezer katona közül negyvenezren estek el, és további hetvenezren kerültek fogságba, közülük pedig rengetegen soha nem tértek haza.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.