Január végéig rendezi a kormány a szülészetek helyzetét

– A szabályozás kialakítása folyamatban van, a problémakör a kormány előtt is ismert. Jelenleg sem csorbul a kismamák szabad orvosválasztásának joga – hangoztatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2021. 01. 14. 12:45
Balázsi Anna; Varga Erzsébet
A szülész-nőgyógyászok évek óta sürgetik a rendelkezésre álló anyagi keret növelését - Fotó: MTI Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szülészetekkel kapcsolatban az új szabályozás kialakítása folyamatban van, január végéig meg fog történni a véglegesítés – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A miniszter szavai alapján két héten belül tisztázódik a helyzet, ami a szülészorvos-választás szabad joga körül kialakult. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormány már korábban tisztázta: a szabad orvosválasztás alapjog. Ezt Gulyás Gergely is megerősítette, aki elmondta:

jelenleg mindenkinek lehetősége van arra, hogy válasszon szülész-nőgyógyászt, és annál szüljön, akinél szeretne.

Hozzátette, ezeket a szabályokat a jövőben is biztosítani kell, indokolt speciális szabályok elfogadása ennek érdekben.

Lapunk megkeresésére a Magyar Orvosi Kamaránál (MOK) jelezték, hogy nem tudnak egyéni esetekről, amikor a szabad orvosválasztás joga csorbult volna. Tájékoztattak arról is, hogy a problémakörrel kapcsolatos javaslatuk elérhető a hivatalos honlapjukon. A kamara a megoldást abban látja, hogyha a várandós édesanyák külön szerződést kötnek az állami ellátásban dolgozó szülészorvossal, így legálisan lehet kompenzálni a doktorok pluszmunkáját. Korábban a MOK javasolta egyébként a hálapénz teljes tiltását az egészségügyben.

A családpolitikát is felügyelő Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely miniszter tisztázta, hogy a kormány előtt is ismert a probléma
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Nem ördögtől való az orvosi kamara javaslata – mondta Gulyás Gergely a felvetésre reagálva. Emlékeztetett: az egészségügyi törvény elfogadásakor is kivételt tettek a szülész-nőgyógyászok esetében. – Ezen a területen a várandósság időszakában kialakul egy bizalmi viszony. Jogos igénynek tartjuk, hogy minden hölgy annál szülhessen, aki kezelte – fejtette ki a miniszter. – Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a jelenlegi megállapodás kereteit, de lehetőséget ad az ellentételezésre, ha az orvos valóban ott is van a szülésnél – állt ki a hálapénz teljes tiltása mellett a Miniszterelnökség vezetője. A hónap végéig kialakított szabályokat a rendőrség a törvény által biztosított eszközökkel fogja ellenőrizni, ahogy azt is, hogy a hálapénz tilalma az egészségügyben érvényesül-e – tette hozzá. Korábban a Belügyminisztérium tisztázta: ezek az ellenőrzések az új szabályok hatályba lépésétől, március elsejétől kezdődnek majd meg.

A szülészeteken a hálapénz tilalmával kialakult helyzet múlt héten került reflektorfénybe. Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt: a Debreceni Nőgyógyászati Klinika közösségi oldalán jelentette be, hogy felfüggesztették az orvosválasztást. A kormány hamar reagált:

nem korlátozható a szabad orvosválasztás joga a szülészeteken a hálapénz kivezetésére hivatkozva

– tették világossá. Időközben a CitizenGo.org felületén online petíciót is indítottak a kismamák és a betegek szabad szülésznő- és orvosválasztásáért, melyben kérik a kormányt, hogy javítsanak az új szabályokon. A petíció csaknem kilencezer aláírójának is megnyugtató lehet a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.