Mérlegen a kormány családpolitikájának elmúlt tíz éve

Az Orbán-kormány családpolitikájának tíz éve, számokban.

Forrás: Mandiner.hu2021. 01. 21. 18:52
null
Egy ilyen családtípus létrehozása rendkívül nagy felelősséggel jár Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A család, a gyermekvállalás nem jelenthet szegénységi kockázatot – íme az alaptézis, ami rendszeresen előkerül, amikor a jobboldal családpolitikájáról van szó. Az Orbán-kormány első ilyen irányú intézkedése a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által leszűkített családi adókedvezmény 2011-es újjáélesztése volt – idézte fel a Mandiner.hu-n.

Ezt követően 2014. január 1-jétől bevezették a gyed-extrát, aminek köszönhetően a gyermekgondozási ellátásokat immár nem korlátozták egyetlen gyermekre, és megszüntették a gyermekgondozási ellátások melletti munkavégzés tilalmát is. Rá egy évre vezették be az első házasok havi 5 ezer forintos adókedvezményét, majd az egyik legismertebb intézkedést, a 2009-ben a Bajnai-kormány által megszüntetett „szocpol” helyébe lépő családi otthonteremtési kedvezményt (csok), amely a gyermekszámtól és az ingatlan használt vagy új jellegétől függően 600 ezer és 10 millió forint közötti támogatást adott a feltételeknek megfelelő új lakások vásárlásához, bővítéséhez.

Novák Katalin szerint soha nem volt még ilyen léptékű otthonteremtési program, mint most – Fotó Bach Máté

2015-ös bevezetése óta eddig 159 ezren éltek a csok lehetőségével. 82 ezer gyermek megszületését vállalták az igénybe vevő családok.

A 2019-től meghirdetett családvédelmi akcióterv intézkedései mintegy negyedmillió családnak jelentettek segítséget a számítások szerint.

A babaváró támogatást az indulása óta már több mint 132 ezren igényelték, mindeddig összesen több mint ezermilliárd forint értékben.

A Családvédelmi Akcióterv keretében kiterjesztett jelzáloghitel-csökkentést 21 ezer, a használt ingatlan vásárlására kiterjesztett csok-kölcsönt 18 ezer család igényelte, a négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentessége 46 ezer édesanyát érint – foglalta össze a Mandiner.

A csok-kölcsön 2019 óta használt és új lakásra, házra egyaránt felvehető. A két gyermek után 10 millió forintos, három vagy több gyermek esetén 15 millió forintos kölcsönt gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló szülők, életkoruktól függetlenül igényelhetik. Ezt a támogatási formát használt lakás vásárlására és falusi csok-hoz felvett támogatott kölcsönök céljából már közel 18 ezer család, átlagosan 8,6 millió forintos összegben igényelte, több mint 155 milliárd forint értékben.

A falusi csok-ot már közel 17 ezren kérelmezték, összesen 87,5 milliárd forint értékben (ez átlagosan 5,3 millió forintos igényt jelent). Ezt az 5 ezer fő alatti településeken igénybe vehető támogatási formát a kormány idén további településekre is kiterjesztette, így immár közel 700 településen érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.