Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán Viktor: Nincs technikai akadálya a tömeges oltásnak

A miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta: ha holnap megérkezne több millió vakcina, van tervünk arra, hol fogjuk kijelölni az oltási pontokat.

Kincses Krisztina, Kreft-Horváth Márk
2021. 01. 03. 7:46
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg 35 ezer ember oltásához elegendő vakcinánk van ‒ jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mint mondta, egyszerű technikai kérdés, hogy mi alapján zajlik az oltás, ha nincs mindenki számára elegendő vakcina, ezért kapják most az orvosok és az egészségügyben dolgozók, mert ők vannak az első helyen. A miniszterelnök elmondta, az oltás technikai kivitelezése is ehhez igazodik, ha például holnap megérkezne több millió vakcina, van tervünk arra, hol fogjuk kijelölni az oltási pontokat.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a tömeges beoltás akadálya nem a magyar technikai kapacitáson múlik. ‒ Nem vagyok elégedett a tempóval, vannak olyan gyártók, amelyeknek a termékei hamarabb voltak elérhetők más országokban, mint az Európai Unióban, de mi a keleti orvosságok felé is fordulunk.

Arra is van már terv, hogyan zajlana a tömeges oltás, az embereknek oda kell menniük, ahol szavazni szoktak – közölte a miniszterelnök. De mivel az EU intézi a vakcinákat és a 27 tagállam egyben szerződött, Brüsszel osztja szét az érkező oltást, a magyarok tömeges oltásáról még nem beszélhetünk. Nem elégedett viszont a tempóval a magyar miniszterelnök. A keleti kapcsolatokat a kormány intézi, Brüsszel ezzel nem foglalkozik. Az embernek két lába van, az orosz vakcinából nincs elég, de úgy tűnik, hogy a kínai vakcinából elegendő lesz a mennyiség. Azt is hangsúlyozta:

ideális esetben mindenki választhat, hogy melyik vakcinát szeretné beadatni.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban igazságosan osztják el a vakcinát, Orbán Viktor arról beszélt: az olaszok indulatainak okát nem ismerjük, de az látszik, hogy lehetséges az uniós kvótán kívül külön megállapodást kötni. Mi is küldünk ki ügynököket, még nem jártunk sikerrel. Mindenki tárgyal az EU-s kvóta fölött, ez nem tilos – mondta el a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor.

Krekó Péter nyilatkozatára is reagált a miniszterelnök, szerinte a gonoszságnak nincsenek határai. Itt Magyarországon sokkal jobb helyzetben vannak az egészségügyi dolgozók és ápolók, mint más országokban, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ugyanígy a tanárok a bujtogatások ellenére is készek voltak elvégezni munkájukat, nekik köszönhetjük, hogy olyan sok ember megőrizhette a munkáját.

Nemzeti összefogás szempontjából is jól teljesítettünk, amikor nagy baj van, kiderül, hogy együtt tudunk működni.

Van okunk arra, hogy büszkék legyünk, a bérfejlesztés tekintetében úgyszintén.

A miniszterelnök szerint márciusra kellene a lakosság 40-50 százalékát beoltatni a harmadik hullám megelőzésére. Ezen jó gondolkodni, de a feltételes módokkal csínján kell bánni. Nem engedünk a csábításnak: a kérdés az, hogy van-e vakcina. Ha gyorsan van itt, akkor gyorsan és sokat fogunk oltani – fogalmazott a kormányfő.

S hogy hol tartunk a magyar oltóanyaggal? Mint a kormányfő mondta, a vírus kitörése után a legtöbb ország saját kapacitások kiépítésén kezdett gondolkozni. Ezek békeidőben veszteséget jelentenek, ezért mindenki óvatos volt. Megtanultuk, hogy járvány idején viszont életet menthet, ha tudunk gyors, tömeges vakcinát előállítani. Mindent megtettünk azért, hogy a következő világjárványra ne csak felkészültek legyünk lélegeztetőgépekkel, védőfelszereléssel, hanem saját gyártású orvosságunk, gyógyszereink, oltóanyagunk és az ezt legyártó üzemi kapacitásaink is meglegyenek.

Orbán Viktor elmondta: a Pfizeré valójában egy magyar vakcina. Karikó Katalinnal beszélt a miniszterelnök, akitől megtudta, hogy legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. A kormányfő felemlítette, hogy Karikó Katalin lánya amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezésben, magyarul beszél, ír, olvas. A kutató egész családja kiemelkedő, és a szíve is a helyén van.

 

A gazdaságvédelemmel kapcsolatos kérdésre a kormányfő aláhúzta: minden adócsökkentés nehéz helyzetbe hozza az adóbeszedőket, de most a munkahelyeket kell védeni. A munkahelyet a vállalkozások adják az embereknek. Érthető, hogy az önkormányzatoknak ez nem jön jól, de válság idején mindenkinek hozzá kell járulni, hogy ne érjen minket nagyobb veszteség.

A baloldal általában az adóemelésben látja a megoldást. A jobboldal viszont abban hisz, hogy a vállalkozókat kell segíteni, hogy meg tudjuk őrizni a munkahelyeket.

Ez jól sikerült. A munkanélküliségi statisztikában harmadikok vagyunk az unióban. Legalább ilyen fontos, hogy egyetlen nagy tervről sem kellett lemondanunk: vissza tudjuk építeni a 13. havi nyugdíjat, és nem kellett a családtámogatásokat és az otthonteremtési programot sem átütemezni. Ez komoly teljesítmény – erősítette meg a miniszterelnök.

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedések hatásáról Orbán Viktor elmondta, azért nehéz róla beszélni, mert olyan éles kontrasztban van a mostani helyzetünkkel, hogy aligha hihető, ami várható.

A 2010 és 2020 közötti időszak volt az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede.

Ez nem azt jelenti, hogy minden rendben van, hanem azt, hogy jól teljesített a gazdaság ebben az évtizedben. A következő tíz év még jobb lehet. Olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit sokak még nem látnak, nem tudnak elképzelni. Fenn fogjuk tartani közben a teljes foglalkoztatást, és érzékelhetően gyorsabban fogunk fejlődni, mint a kontinens nyugati fele, ez nagy biztonsággal megjósolható. – Ennek a terveit elkészítettük, fantasztikus évtized jöhet most. Nagy idők kapujában állunk – jelentette ki a miniszterelnök.

Azt is hangsúlyozta: beruházók Nyugatról, Keletről is érkeznek, mert Magyarország jó hely. De ennél fontosabbak a magyar vállalkozások. A kis- és középvállalkozások nagy többsége magyar, nekik segít az iparűzési adó csökkentése.

Orbán Viktor szerint az évtized végére kell elérnünk oda, hogy a külföldre befektető magyar vállalkozások behozott profitja elérje azt a szintet, ami a külföldiek által innen kivitt összeg. Ezért segíteni kell a „kiruházásokat”, ezeket a külföldi magyar beruházásokat.

Mi más válságkezelést folytattunk, mint a Nyugat, hiszen ők a fogyasztási szint megtartására, mi pedig a munkahelyek megtartására törekedtünk. Egyszer vége lesz a vírusnak, és akkor elindulhat a gazdaságra vonatkozó terveink megvalósítása.

A korlátozások feloldásával kapcsolatban a kormányfő elmondta, ha a vakcina előtt kezdünk el lazítani, a vakcina pedig valamiért nem érkezik meg és nem jól ütemezünk, harmadik hullámot is előidézhetünk. A második hullámot sikerült kivédeni, most az a feladat, hogy ne induljon el egy harmadik hullám.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.