Schöpflin György élete és munkássága előtt tisztelegnek

Schöpflin György egy, Magyarországot elhagyó család gyermekeként Nagy-Britanniában vált elismert szakemberré, de 2004-től a Fidesz tagjaként képviselte hazánkat az Európai Parlamentben.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 01. 20. 12:04
null
Az uniós képviselő szerint a baloldal újból megmutatta, hogy nincs mondanivalója Fotó: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schöpflin György nyolcvanadik születésnapjának apropóján jelentette meg az FTI-IASK (Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) a Zavaros vizeken kormányozva / Navigating Troubled Waters című kötetét – jelentette be az intézet a Facebook-oldalán. Az angol nyelvű könyvbemutatót január 20-án, 15.30-kor közvetítették az FTI-IASK Facebook-oldalán.

Az online sajtótájékoztatón több neves kutató és politikus is felidézte Schöpflin Györgyhöz fűződő emlékeit. A köszöntő során Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője is megszólalt, és köszönetet mondott Schöpflin Györgynek a barátságáért, a lojalitásáért a Fidesz politikai közösségéhez és a morális elkötelezettségéhez a közös értékek iránt. Megjegyezte, hogy Schöpflinnek számos neves barátja van, de nincsenek számottevő ellenségei, amelyet az általa képviselt tisztelettudásnak és szolgálatkészségnek köszönhet.

Külön kiemelte, hogy

Schöpflin György azon kevés akadémikus közé tartozik, akik nem utálják a politikusokat, hanem hajlandóak kiállni nyilvánvaló értékek mellett.

A Fidesz az elmúlt harminc évben több rendezvényre is meghívta Schöpflint, amelyeket elfogadott, ezért különösen hálás, hogy az elmúlt tizenöt évben a Fidesz által képviselt értékeket védte az európai politikai színtéren. Hangsúlyozta, hogy Schöpflin György magyar és brit identitása sosem oltotta ki egymást, hanem sokkal inkább felerősítették azt a karaktert, amelyet az akadémikus képvisel. Az ő hozzáállásának köszönhetően válik érthetővé, hogy mit jelent közép-európainak lenni.

Schöpflin György egyetemi professzor, kutató, a kelet-európai politikatörténet szakértője tizenöt éven át képviselte Magyarország érdekeit az Európai Parlamentben
Fotó: MTI

Schöpflin György magyar történész, politológus, egyetemi tanár tizenöt éven át volt az Európai Parlament képviselője. Családjával még 1950-ben Nagy-Britanniába költözött. Egyetemi tanulmányait a glasgow-i egyetemen végezte el, utána egy évig Bruggében, az Európai Főiskolán tanult.

Szakmai pályafutását a londoni Chatham House nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó kutatóintézetben kezdte. Később a Londoni Közgazdasági Egyetemen a kelet- és közép-európai politikatörténet professzora volt, majd 1994-ben a Londoni Egyetem szláv és kelet-európai tanulmányok intézetében egyetemi tanár, 1998 és 2004 között Jean Monet-professzor. 1967 és 1976 között a BBC újságírója volt.

Kutatási területe a nacionalizmus és a nemzeti identitás, valamint a nemzeti kisebbségek kérdésköre. Az Európai Parlament AGORA nevű kezdeményezésének néppárti felelőse volt.

Politikai pályafutását 2003-ban kezdte, amikor belépett a Fideszbe. 2004-ben elindult a párt európai parlamenti listáján, és mandátumot szerzett. Egészen 2019-ig tagja volt az Európai Parlamentnek. A külügyi bizottság tagja és az alkotmányügyi bizottság póttagja is volt. Véglegesen 2004-ben tért haza Nagy-Britanniából. 2005-ben az Orbán Viktor által életre hívott Nemzeti Konzultációs Testület tagja volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.