Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A fiatalabb krónikus betegeket is elkezdik oltani

Újabb adag Pfeizer-vakcina érkezett kedden az országba. Ezzel lehetővé válik, hogy már ne csak az oltópontokon, hanem a háziorvosi rendelőkben is beolthassák a jelentkezőket. Az oltóanyagra már nemcsak az idősebb korosztályok számíthatnak, hanem a 18 és 60 év közötti krónikus betegséggel rendelkezők is.

Magyar Nemzet
2021. 02. 09. 12:48
MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, elkezdődött az idei második félév az iskolákban: a középfokú intézményekben a kilencedik évfolyamtól digitális munkarend van érvényben, az óvodákban és az általános iskolákban tantermi oktatás folyik. Az óvintézkedések érvényben vannak, fertőtlenítőszert folyamatosan kapnak az intézmények. Maruzsa szerint a hiányzások száma kisebb volt, mint az előző években. A felvételi vizsgák eredményei minimális eltérést mutatnak a korábbi évekhez képest, ami azt jelenti, hogy a köznevelés a járványügyi helyzet mellett is kitűnően látta el a feladatát.

Az érettségi vizsgákat a tavalyi év tapasztalatai alapján szervezik, de sokan fogalmaznak meg ötleteket, javaslatokat is a témában. Az államtitkár a köznevelésben dolgozókat arra kérte, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak az oltásra. Egyelőre 51 ezer pedagógus kérte a vakcinát.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, a tegnapi napon is intézkednie kellett a rendőrségnek a maszkok szabálytalan viselése miatt. A rendőrség ellenőrzi a kereskedelmi, vendéglátós és szálláshelyeket, és intézkedni fog a kijárási tilalom megszegése miatt is. A IX. kerületben egy Airbnb lakásban tíznél nagyobb létszámban külföldiek házibulit tartottak – számolt be róla az alezredes, hozzátéve, hogy a hatóság véget vetett a rendezvénynek.

Müller Cecília elmondta, hamarosan a 18 és 60 közötti, krónikus betegséggel rendelkezők is sorra kerülnek az oltási rendben
Fotó: archív/ Magyar Nemzet

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy bár az elmúlt huszonnégy órában a megbetegedések száma nem emelkedett, sőt, az aktív betegek száma csökkent, azonban nőtt a kórházban ápolt betegek száma, ami óvatosságra int. Több országban már a harmadik hullámról beszélnek – mondta a szakember. A tiszti főorvos szerint azonban inkább a második hullám megtorpanásáról van szó, de a szennyvíz vizsgálatok eredménye – amellyel a vírus jelenlétét, az esetszámok növekedését tudják figyelemmel kísérni – is arra figyelmeztet, hogy a kórokozó jelen van és veszélyt jelent. Müller Cecília szerint egészen biztos, hogy több pozitív személy van a lakosság köreiben, mint amennyiről tudunk, ezért továbbra is be kell tartani az óvintézkedéseket.

Az oltás a korábban kialakított rend szerint zajlik. A Pfeizer újabb adag vakcinájának köszönhetően már nemcsak az oltópontokon adhatják azt be, hanem a háziorvosok is munkához láthatnak. A tiszti főorvos arra kérte az orvosokat, hogy kezdjék behívni az érintetteket – az ehhez szükséges listákat megkapják a szakemberek. Mint azt Müller Cecília elmondta, a háziorvosok az AstraZeneca vakcinájával hamarosan a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel küzdőket oltják be. A krónikus betegségek közül a szív- és érrendszeri, a vese- a tüdőbetegségeket említette, továbbá a daganatos betegségeket, illetve azokat, akik szervtranszplantáción estek át.

A tiszti főorvos türelmet kért azoktól, akik regisztráltak, de még nem kerültek sorra az oltási rendben. Mint mondta, mindenki meg fogja kapni az oltóanyagot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.