Kásler Miklós: Átoltottságban egyre nagyobb előnyünk lesz

Magyarország előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere kitért a beoltást megelőző és az azt követő előírásokra, a hazánkban egyre növekvő oltási hajlandóságra, valamint a tavaszi érettségik lebonyolítására is.

Magyar Nemzet
Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma2021. 02. 12. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon az átoltottság három százalék, az európai uniós átlag pedig 2,7 százalék. Tehát hazánkban egy kicsit jobb a helyzet – mondta legújabb videójában Kásler Miklós. Jelezte: ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcinabeszerzésben, Magyarország előnye növekedni fog.

Az oltási rendszerrel kapcsolatban a tárcavezető emlékeztetett, hogy rendkívül alaposan meg van szervezve, az oltás ritmusa és száma kizárólag attól függ, hogy Magyarország hogyan tud hozzájutni a vakcinákhoz.

– Sajnálatos módon az európai szállítások időben és mennyiség tekintetében is bizonytalanok, ezért a kormány minden kontinensen tájékozódik a lehetőségek felől – tette hozzá. Kásler Miklós a hazánkban engedélyezett öt védőoltással kapcsolatban elmondta: amire a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, az minden értelemben megbízható.

Az OGYÉI akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, és a mellékhatások, szövődmények aránya csekély.

Az oltás előtti kivizsgálási protokollal kapcsolatban mindenkit megnyugtatott: a magyar orvosok kivétel nélkül lelkiismeretesen járnak el, a megfelelő szakmai háttéranyag birtokában, ami az olthatóság megerősítését is tartalmazza. Az oltás utáni megfigyeléssel kapcsolatban tudatta, hogy a beoltott személy vizsgálata az oltást követően is folytatódik. – Ez keleten és nyugaton egyaránt előírás, például, amikor az OGYÉI szakemberei megvizsgálták az orosz vakcinát, látták, hogy fél órát kellett az oltás helyszínén eltölteni, de a beoltott személy és az oltóorvos videókapcsolatban maradt – mutatott rá a tárcavezető. Az oltási hajlandóság javulásáról a következőket mondta:

mikor mindenhol megkezdődött az oltás, az emberek rájöttek, hogy nem kell tőle félni, és felismerték, hogy mennyi előnye lehet a vakcinának, szemben azzal, hogy valaki fertőzött lesz és végig kell mennie a betegség különböző fázisain.

A beszélgetés végén a tavaszi érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy a járvány lefolyásának dinamikáját figyelve és a tapasztalatokra építve le lehet bonyolítani az érettségit úgy, ahogy a kormány bejelentette: tehát hagyományos módon, írásban és szóban is. Kásler Miklós kiemelte, hogy a vizsgákat megelőzően egyéni vagy csoportos konzultációk megtartására is van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.