időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

Kis híján ötezer új fertőzött az elmúlt 24 órában

Magyar Nemzet
2021.02.27. 09:17
Kis híján ötezer új fertőzött az elmúlt 24 órában

4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 424 130 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 902 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 319 691 fő, az aktív fertőzöttek száma 89 537 fő. 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen – tájékoztatott a napi fertőzöttségi adatokról a Koronavírus.gov.hu kormányzati portál.

Mint írják, eddig 563 601 fő kapott oltást, közülük 244 407 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50–55 fő regisztrált idős embert tud beoltani, emellett folytatják a hatvan év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként tíz fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért továbbra is érvényben vannak a védelmi intézkedések, az operatív törzs az utazási szabályok szigorításán és az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást a rendelkezésre álló vakcinákból.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz meg, és növeli a betegek számát. A kormányzati portálon arra kérnek mindenkit, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon az oltásra, amely életeket ment.

Az operatív törzs és az oltási munkacsoport az oltási stratégia módosításán dolgozik, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Mind az öt, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

A kormány – tekintettel a járvány újabb felszálló ágára – meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március 15-ig. A kabinet álláspontja, hogy ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várják az online nemzeti konzultáción. Honlap: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.