időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Tűzoltásba kezdett az FKF a feltárt visszásságok nyomán

Kárpáti András
2021.02.27. 07:18
Tűzoltásba kezdett az FKF a feltárt visszásságok nyomán

A Magyar Nemzet által az FKF visszás gyakorlatáról közölt feltáró cikkek nyomán tűzoltásba kezdett a fővárosi cég. A közszolgáltató megszüntette a szabálytalan üzemanyag-támogatási rendszert, és elbocsátották azt a hölgyet is, aki mostanáig egy személy szerint neki kreált kamupozícióban „dolgozott”. Közben folyamatosan küldik el a vállalat dolgozóit, ám a pontos számokat illetően titkolózik az FKF.

Meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozhatták a Karácsony Gergely vezette fővárost a Fővárosi Közterület-fenntartóval (FKF) kapcsolatban a Magyar Nemzet által feltárt visszásságok. Ugyanis

a fővárosi cég kaotikus állapotát és visszaéléseit bemutató cikkeink közlését követően megszüntettek több, megbotránkoztató gyakorlatot. Február 1-jei hatállyal – vagyis néhány héttel az Üzemanyagmutyi gyanúja a közterület-fenntartónál című cikkünket követően, teljesen felszámolták a benzinpénz osztogatását.

A vállalat működését jól ismerő forrásainkra hivatkozva akkor megírtuk, hogy olyan munkatárs is van az FKF-nél, aki jogosítvány nélkül veszi igénybe az üzemanyag-támogatást. Azt a dolgozót pedig, aki szóvá tette a szabálytalanságot, először a hozzájárulás megítélésével hitegették, majd elbocsátották.

A visszás gyakorlat felszámolásáig olyan csoportvezető is kapott benzinpénzt, aki a jogszabályban megszabott idő alatt kényelmesen be tudott jutni tömegközlekedéssel az agglomerációban található lakhelyéről.

Szintén a Magyar Nemzet cikkét követően küldték el G.né Sz. Dórát, akinek – miután még korábban megszűnt az általa irányított szolgáltatásirányítási osztály – egy valódi munkavégzést nem jelentő, személyre szabott kamupozíciót eszkábált a hulladékbegyűjtési és szállítási osztály igazgatója.

Utóbbi egyébként Karácsony Gergely hivatali ideje alatt nevezte ki osztályvezetőnek a hölgyet, aki korábban az értékesítési osztályon dolgozott egyszerű ügyintézőként. A Fantomdolgozókat rejtegethet az FKF című cikkünkben azt is leírtuk, hogy a fővárosi vállalat – egy még korábbi feltáró írásunk nyomán – a saját dolgozói előtt kezdett titkolózni a fizetésekkel kapcsolatban, ugyanis miután a bérezési rendszerük aránytalanságait bemutattuk, a fizikai dolgozók már külön bérjegyzéket kaptak, amelyen nem szerepelt a szellemi munkatársak juttatása.

Közben az utóbbi hetekben újabb elbocsátási hullám indult be az FKF-nél, s a kamupozíciójából elküldött kollegina mellett még ugyanazon a napon két másik dolgozót is kirúgtak. A baloldali főpolgármester ígéreteivel szemben azonban nem a vezetői-politikai állások számát csökkentik, hiszen például az FKF-nél a továbbiakban is 12 igazgató tevékenykedik. Korábban megírtuk, már több tucat főt küldhettek el a novemberi elbocsátások óta is, ám kérdésünkre az FKF nem volt hajlandó pontos számot közölni.

Az elbocsátások azután kezdődtek meg, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tavaly novemberben megszorító csomagot jelentett be, amelynek révén több fővárosi vállalatot is összevonnak. Akkor az FKF azt hangoztatta, hogy a kirúgások nincsenek összefüggésben a Karácsony-csomaggal, ám a lapunk birtokába került dokumentumból egyértelműen kiderült, hogy a főváros baloldali vezetése tudott a leépítésről, sőt még arra vonatkozó instrukciókat is adtak a vállalat vezetésének, ügyeljenek arra, hogy a kirúgott munkatársak száma ne érje el a csoportos létszámleépítésnek minősülő határt.

Az elbocsátott dolgozóknak nem fizették ki az év végi jutalmat, amelyre pedig méltányossági alapon lehetőséget adott volna a hatályos bérmegállapodás. Kérdés, ha a koronavírus-járvány nem adott elegendő okot a méltányosságra, akkor Karácsonyék szerint mi tekinthető annak. Nem is beszélve arról, hogy közel harminc dolgozót kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt küldtek el, és többüket derült égből villámcsapásként érhette az elbocsátásuk híre, amit jellemzően a munkanapjukon, csak úgy mellékesen közöltek velük. Informátoraink szerint a felmondási idejüket töltő dolgozóktól még a kafetériát is megtagadták.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.