A brit mutáns miatt nőhet nagymértékben a fertőzöttek száma

– A járványgörbe meredeken ível felfelé, naponta dőlnek meg a járvánnyal kapcsolatos rekordok. Ez főként a jóval virulensebb mutációk miatt van, ezért a következő hetekben arra kell törekedni, hogy minél inkább minimalizáljuk a személyes találkozások számát – mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília.

Veres László István
2021. 03. 18. 15:21
null
Pilisszántó, 2021. március 5. Krasznai Krisztián háziorvos beolt egy idős nőt a Moderna koronavírus elleni vakcinával pilisszántói rendelőjében 2021. március 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mára elérte a beoltottak száma az 1 441 706 főt, közülük 421 915-en már a második oltásukat is megkapták. A járványgörbe meredeken ível felfelé: az előző napon 6502 volt az új fertőzöttek száma – közölte az országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, hogy

a PCR-tesztek Magyarországon három antigént is ki tudnak mutatni, míg más országokban csak egyet. Így hazánkban a jelenleg létező összes vírusmutánst ki lehet mutatni, de a vírus folyamatosan változik.

Már nálunk is a brit variáns az uralkodó, ezért azt kéri, hogy aki teheti, az halassza el a személyes találkozással járó kontaktusokat, hiszen a szakértők szerint a következő egy-két héten még az adatok növekedésére kell számítani. – Jelenleg 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen, tehát

messze nincs még itt az ideje a nyitásnak – hangsúlyozta. Müller Cecília megjegyezte, hogy az emberek egyik része nyitást, a másik pedig még szigorúbb korlátozásokat követel, de kéri, hogy fogadják meg a járványügyi szakemberek és az operatív törzs döntéseit.

– Tegnap elveszítettünk 207 beteget, ez a szám még sosem volt ilyen magas – közölte, hozzátéve: az elhunytak között most is voltak fiatalabbak. Felhívta a figyelmet, hogy ahol megoldható, ott az otthoni munkavégzést kell előtérbe helyezni, ha pedig halaszthatatlan dolgunk van, akkor tartsuk be a távolságot, a maszkviselést és a higiénés szabályokat.

– A brit mutáns okozta fertőzési szakaszban sokkal jobban terjed a vírus, ma egy zárt helyen negyed óra tartózkodás elég a megfertőződéshez – ismertette a szakember.

A tiszti főorvos kitért rá, hogy ma 54 ezer adag Moderna- és a várt 78 ezer helyett 21 600 adag AstraZeneca-vakcina érkezett hazánkba, utóbbiból a jövő héten is kevesebbet várhatunk a tervezettnél. – Szeretnénk mind a 3,3 millió regisztráltat minél előbb beoltani, a fele már megkapta legalább az első adag védőoltást – jelezte, hozzáfűzve:

a kijelölt 6752 oltópontból hatezer működik aktívan, ennyinek tudnak vakcinát biztosítani. Beszámolt róla, hogy csak a fővárosban 160 kórházi oltópont üzemel, és 918 háziorvosi praxisban is oltanak. Amint több vakcina lesz, több oltópontot jelölnek ki, főként a szakrendelőkben, amelyek közül most négyben működik oltópont.

– A következő napokra a háziorvosoknak praxisonként egy ampulla AstraZenacát tudunk biztosítani, ami tíz személy beoltására elég, és 44 főt tudnak kórházi oltópontra küldeni Pfizer- és Szputnyik-vakcináért – tudatta, megköszönve a háziorvosok közreműködését. Beszélt arról is: azért hogy támogassák a háziorvosok munkáját, felkérték az önkormányzatokat, hogy nyújtsanak nekik adminisztratív segítséget. – Ez sok helyen nagyon jól működik – jegyezte meg, majd arra bátorította a többieket is, hogy forduljanak a helyhatóságokhoz segítségért.

Müller Cecília jelezte, hogy a közeljövőben ismét felhívja a legveszélyeztetettebb idősek figyelmét az oltás fontosságára.

– Ahogy jön a tavasz, úgy fogy az emberek türelme, de mindenkinek nehéz lesz a következő néhány hét, ezért további türelmet kérünk mindenkitől – húzta alá a tiszti főorvos. Beszámolt róla, hogy eközben

zajlik a magyar oltóanyag fejlesztése is, amelyhez a hazánkban izolált vírustörzseket fogják felhasználni, ezért a hatása legalább annyira jó lesz, mint a jelenlegi vakcináké.

A szakember végül azt javasolta, hogy aki teheti, az iktasson be napi egy-két óra testmozgást, és próbálja egy kicsit elterelni a figyelmét a járványról, ami a pszichét is nagyon megterheli.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap összesen 567 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta el Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt szerdán 336 emberrel szemben kellett intézkedni. Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 67 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.