A főváros szinte ingyen megszerezhetné a Rác fürdőt

Tarlós Istvánék azért tárgyalták újra a Rác fürdőnek a Demszky Gábor-féle városvezetés által elkezdett felújítását, mert a privatizációra és a külföldi tőke bevonására épülő konstrukció ellentétes volt a főváros érdekeivel. A Népszava mégis azzal riogat a létesítmény napirenden lévő árverése kapcsán – és Tarlósékat hibáztatva –, hogy „kiénekelhetik” az ingatlant a főváros kezéből.

2021. 03. 17. 6:30
null
A Karácsony Gergely-féle főváros ingyen tehet szert a fürdőre Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános árverésen értékesítené a Rác fürdőt és a mellé épített szállodát az ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – számolt be róla az Népszava a napokban. A balliberális lap úgy fogalmazott, hogy „a Fidesz már ellenzékben is támadta a projektet”, s a Tarlós István-féle városvezetés számlájára lenne írható, ha most „kiénekelnék” az ingatlant a főváros kezéből.

– A Népszava azt a hamis látszatot igyekezett kelteni, hogy Tarlós Istvánék a Demszky Gábor főpolgármestersége alatt olyan „jól beindított” projekteket „rontottak el”, mint a Rác fürdő. Ez több szempontból is a tényszerűségtől teljesen elrugaszkodott állítás – jelentette ki lapunknak Bagdy Gábor, egykori gazdasági főpolgármester-helyettes.

Hangsúlyozta:

a fővárost eladósító, és az ingatlanvagyon egy jelentős részét értékesítő Demszkyék már a jövő tartalékait is kezdték felélni. Szavai szerint erre egyik példa a Rác fürdő projektje is, amelyeket magántőke bevonásával, kedvezőtlen szerződéssel akart megvalósítani a baloldali városvezetés.

A Karácsony-féle városvezetés ingyen szerezhetné vissza a Demszky érában elveszgetetett gyógyfürdőt
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Az új városvezetés azért kívánta újratárgyalni a beruházást, mert az azt eredményezte volna, hogy a fővárosnak húsz-harminc évig semmilyen rálátása és befolyása nem lett volna a létesítményre – mutatott rá Bagdy. Hozzátette: a Demszkyék által kötött, konstrukciójában eleve elhibázott szerződést a főváros érdekei szerint kívánták módosítani, ám később jogi vitájuk támadt a kivitelezővel, ezért kezdeményezték a felszámolási eljárást, ami egyébként annak ellenére tart a mai napig, hogy az ügymenet gyorsítása érdekében a procedúra stratégiaivá minősítését kérték. Tarlós István egykori helyettese arra is kitért, hogy

Karácsonyék gyakorlatilag ingyen tehetnek szert a Rác fürdőre, hiszen amellett, hogy a fővárosnak elővásárlási joga van a saját telkén elhelyezkedő létesítményre, nagyjából hétmilliárd forintnyi követeléssel is rendelkezik a felszámoló felé, ami jóval több annál az 5,1 milliárd forintos kikiáltási árnál.

Arra is emlékeztetett: a Tarlós-féle városvezetés éppen azon dolgozott, és ért el eredményeket, hogy a baloldali elődjük által privatizált fontos cégeket – például közműszolgáltatókat – visszaszereztek fővárosi tulajdonba. – Komoly erőfeszítések árán visszaszereztük többek között a vízműveket, s elértük, hogy a Főgáz, ha nem is fővárosi, de nemzeti tulajdonba kerüljön. Komoly csatába kezdtünk a Fővárosi Csatornázási Művek kedvezőtlen privatizációs szerződésének korrekciója ügyében is, ám Karácsony Gergelyék ezt már nem folytatták – fejtette ki Bagdy Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.