Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A titkosszolgálat is vizsgálja a jobbikos füstgránátozást

A Jobbik mosakszik, ám a két–négy milliós kárt nekik kell majd állni. Szlovák füstgránátot „robbantottak” a Gyurcsány-koalíciós párt ifjúsági tagozatának képviselőházi irodájában. A gránát tartása is tilos; a titkosszolgálat elkezdte a vizsgálatot.

2021. 03. 04. 13:07
Úgymond "vétlen" füstgránátozás volt a Jobbik ifjúsági tagozatának irodájában, 2 - 4 milliós a kár. Forrás: archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a titkosszolgálat is vizsgálja a képviselőházban szerdán történt füstgránátrobbanás körülményeit, miután a bejelentéseiről ismert Tényi István az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult. Az országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki arra, hogy lefolytassa a nyomozást, amit azonnal meg is kezdtek.

Még szerdán tanúként hallgatták ki a két főszereplőt, a Jobbik ifjúsági tagozatának szakértőjeként dolgozó Szabó Bencét, valamint asszisztensét, Keresztesi Gergőt.

 

„Vétlen” füstgránátozás volt a Jobbik ifjúsági tagozatának az irodájában
Fotó: Archív

A Jobbik hivatalos álláspontja szerint leltároztak az ifjúsági tagozat képviselőházi irodájában, ami három egymásba nyíló helyiség.

A leltározás nagyon óvatosan vagy inkább diszkréten történhetett, hiszen a helyszínt szemrevételezők szerint leltározásnak még a nyomát sem látták.

A két fiatalember egyike kezében indult be a szlovák gyártmányú füstgránát. A párt állítása szerint a fiatalemberek nem tudták, mi lapul a „sztaniolpapírban”, vagyis a füstgránát olajjal impregnált csomagolóanyagában, és óvatlanul nyúltak hozzá, ezzel pedig véletlenül működésbe hozták a gránátot.

A tűzszerész szakértők szerint a füstgránátot nem lehet csak úgy véletlenül működésbe hozni. A szerkezet pedig tiltott eszköz, már a tartása is szabálysértés, hiszen a P1-es tűzveszélyességi besorolású füstgránát rendkívül veszélyes eszköz.

Lapunk azt is megtudta, hogy a beindult füstgránát miatt működésbe lépő automata tűzoltórendszer közvetlenül nem rongálta meg a számítógépes szerverszobát, ám így is

2–4 millió forint kár keletkezett.

Ennyibe kerül ugyanis az oltórendszer speciális vegyszerrel való újratöltése. (Egy adott vegyszer keveredik működéskor az oltóvízhez, nagyságrenddel megnövelve annak oltási hatékonyságát.) Az indokolatlan működtetés miatti kárt az okozónak kell állnia, ez lehet magán- vagy természetes személy is.

A nyomozás egyelőre ismeretlen tettes után folyik, a titkosszolgálatnak pedig speciális feladatai vannak, mint például a füstgránát beszerzési forrásának a megtalálása.

Az eszköz csomagolódoboza épségben megmaradt, az alapján a gránát szavatossági ideje 2018-ban lejárt. A Jobbikban úgy gondolják, hogy ezt megelőzően vihette be valaki az irodába, ám az illető nem a párthoz tartozik. Szintén tűzszerészek emlékeztetnek rá, hogy a lejárt szavatossági idő semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy a veszélyes eszközt mikor és hova viszik, hol tárolják, a szavatossági idő csak a felhasználót tájékoztatja arról, hogy a jelzett időpontig jó eséllyel teljes kapacitással el fog működni a gránát, a lejárat után valószínűleg csak csökkentett hatásfokú lesz.

Magyarázkodás

Ahogy a híradások is beszámoltak róla, füst keletkezett az Országgyűlés Irodaházában, a Jobbik frakciója által használt egyik irodahelyiségben. Egyelőre tisztázatlan, hogy a füstgránát hogyan és mikor kerülhetett az épületbe. Tekintettel arra, hogy a füstgránát dobozán olvasható lejárati idő 2018-as, okkal feltételezhető, hogy azt jóval korábban hozhatta be valaki az irodaházba.

A párt március 3-i közleménye szerint a jobbikos leltározás közben akadt rá a füstgránátra. Mivel nem sejtette, mit tartalmaz a csomag, óvatlanul nyúlt hozzá. Szerencsére nem sérült meg senki, csupán vagyoni kár keletkezett, amit az időközben működésbe lépett oltóberendezés okozott.

Az Országgyűlés Irodaháza védett létesítmény, szigorú beléptetési rendszerrel – érthetetlen, hogy egy ilyen eszköz miként és hogyan csúszhatott át annak idején az ellenőrzésen. A jobbikosok tanúkénti meghallgatása folyamatban van.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.