Nem vállalja a felelősséget a Jobbik a füstgránát felrobbantásáért

Rongálás miatt nyomoz a rendőrség amiatt, hogy szerdán kora este Szabó Bence, a Jobbik szakértőjének a kezében füstgránát robbant a Képviselői Irodaházban. Bár személyi sérülés nem történt, mégis milliós anyagi kár keletkezett. A Jobbik a közleménye alapján nem vállalja a felelősséget az esetért, ahogyan korábban a másik „füstgránátos”, Fekete-Győr András sem tette a tárgyalásán.

Hertelendy Gábor
2021. 03. 04. 14:15
GYNGYSI Mrton; JAKAB Pter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezetõ, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (b) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követõ sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Jobbra Gyöngyösi Márton elnökhelyettes. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szokatlan az ellenzéki politikusoktól a füstgránát használata és a felelősség elkenése.

A Jobbikhoz hasonlóan a Momentum elnöke sem vallotta be a tárgyalásán, hogy 2018 decemberében célzottan a rendőrsorfalra dobta a kezében lévő füstgránátot a Kossuth téri tüntetésen. Ehelyett néhány forintért kapható füstgyertyáról beszélt, melyet szerinte „háromszoros ejtő mozdulattal” juttatott el a sorfal közé.

Amikor azonban az ügyész közbekérdezett, hogy honnan tudta biztosan, hogy senkit nem talál el vele, azt válaszolta: „Célzottan a sorfal mögé dobtam.” Mindezek alapján Fekete-Győr András is úgy próbálta bagatellizálni a történteket, hogy korábban többször hangoztatta: mindig vállalja a felelősséget a tetteiért.

Fekete-Győr András ügye jelzi: nem egyedi a füstgránát használata a baloldali politikusoknál Fotó: Havran Zoltán

 

Megírtuk, hogy szerdán kora este Szabó Bencének, a Jobbik szakértőjének a kezében működésbe lépett egy szlovák gyártmányú füstgránát a Képviselői Irodaház egyik szobájában. Nem sérült meg senki, de a füst akkora volt, hogy aktiválta a tűzjelző és a tűzvédelmi rendszert. – Az első becslések szerint az Országgyűlés Hivatalának szerverszobájában emiatt milliós nagyságrendű kár keletkezett – mondta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A Police.hu azt írta, hogy

rongálás miatt indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az Országgyűlés Irodaházában keletkezett füst miatt.

Az üggyel kapcsolatban több tanút is meghallgattak már, a KR NNI szakértőket rendelt ki a nyomozáshoz.

A Jobbik tegnap gyorsan reagált az irodaházban történtekre, közleményükben kollégájukat „vétlennek” nevezve azt írták, hogy „egy leltározás közben akadt rá a füstgránátra”. „Mivel nem sejtette, mit tartalmaz a sztaniolpapírba csomagolt tárgy, óvatlanul nyúlt hozzá” – állította a párt, majd megjegyezte: „a leltározó kollégák lélekjelenlétének köszönhető, hogy nem keletkezett nagyobb kár, hiszen a beindult füstgránátot azonnal kihelyezték az ablakpárkánya”. A párt szerint a füstgránát szavatossága 2018-ban járt le, így „okkal feltételezhető, hogy azt jóval korábban hozhatta be valaki az irodaházba”.

A leltározás vagy nagyon óvatosan, vagy diszkréten történhetett, hiszen a helyszíni szemlék szerint leltározásnak nyomát sem látták.

Budai Gyula fideszes parlamenti képviselő a Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta, hogy

mivel kivételt képeznek az átvizsgálásnál az országgyűlési képviselők – esetükben sem detektoros kapu, sem csomagátvizsgálás nincs –, ezért a tegnap felrobbant füstgránátot egy Jobbikos parlamenti képviselő vitte be a képviselőházba.

Ezt erősítette meg Kocsis Máté is a közösségi oldalán. „Álljon szépen elő az a jobbikos »honatya«, aki becsempészte az Országgyűlés hivatalába ezt a gránátot! Ilyenkor legyenek tökösek, és ne vitessék el a balhét a beosztottaikkal! Jakab Péter most hangoskodjon!” – írta a Fidesz frakcióvezetője, majd jelezte: népszerű eszköz ez manapság az egyre erőszakosabb baloldaliak kezében, hiszen ilyet dobott Fekete-Győr András is a rendőrökre, ami miatt most bíróság előtt áll.

A titkosszolgálat is nyomoz

Lapunk beszámolt arról is, hogy már a titkosszolgálat is vizsgálja a képviselőházban szerdán történt füstgránátrobbanás körülményeit, miután a bejelentéseiről ismert Tényi István az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordult. Az országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Nyomozó Irodát jelölte ki arra, hogy lefolytassa a nyomozást, amit azonnal meg is kezdtek. Még szerdán kihallgatták tanúként a két főszereplőt, a Jobbik ifjúsági tagozatának szakértőként dolgozó Szabó Bencét, valamint asszisztensét, Keresztesi Gergőt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.