Covid: vérrögoldó kezeléssel csökkentenék a halálozást

Kásler Miklós: a Covid–19-megbetegedés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 03. 14. 18:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdeményezte a vérrögoldó kezelést a kiemelt Covid-ellátó centrumokban Kásler Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője a közösségi médiában feltöltött videójában rámutatott:

a koronavírusos megbetegedés okozta halálozás egyik oka a vér fokozott alvadékonysága.

– Az adatok azt is igazolják, hogy az érelzáródást okozó vérrögök feloldása, az úgynevezett fibrinolízis képessége csökken a szervezetben, és ez a folyamat játszódik le a halált vagy súlyos szövődményeket okozó tüdőembóliák nagy részében is – magyarázta. A miniszter közölte azt is:

orvosaink a világon az elsők között – már a járvány első hullámában is –, sikeresen kezdték meg a véralvadásgátló készítmények, különböző heparinszármazékok alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére, illetve kivédésére.

Kásler Miklós azt is hangsúlyozta, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között kezdeményezte az említett vérrögoldó oldó kezelést a kiemelt Covid-ellátó centrumokban. – Ettől a kezeléstől azt várjuk, hogy a lélegeztetett betegek halálozása csökkenjen, a Covid-fertőzés utáni keringési és légzési elégtelenséget pedig elkerüljük – tette hozzá a tárcavezető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.