Müller Cecília: Száz százalékban a brit vírusmutáns fertőz

– A Koronavírus.gov.hu honlapon elindul az az internetes felület, ahol a már regisztráltak, de még be nem oltottak a tajszámuk és a születési dátumuk megadásával lekérdezhetik, hogy milyen státuszban van a regisztrációjuk – jelentette be az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy a járvány jelenlegi szakaszában szinte száz százalékban a brit vírusmutáns fertőz.

Veres László István
2021. 03. 25. 14:30
null
Müller Cecília országos tiszti főorvos.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Heroikus küzdelmet folytatunk a járvánnyal szemben, emelkedik az elhunytak száma, tegnap 272 beteget vesztettünk el, és nagyon sokan kerülnek kórházba – közölte Müller Cecília, hozzátéve: március végére a brit vírusvariáns hódított teret, és már szinte száz százalékban ez fertőzi meg az embereket.

– Folyamatosan alakulnak ki új variánsok, ezek egy része nem mutat eltérést az eredeti vírustörzshöz képest, a brit mutáns azonban sokkal fertőzőképesebb. Egy személy másik négyet tud megfertőzni, ha egy légtérben, negyed órán többet tartózkodnak maszk nélkül

– magyarázta. A szakember szerint a brit variáns nemcsak ragályosabb, hanem gyorsan képes igen súlyos betegséget okozni. Hozzáfűzte: hét laboratórium lett kijelölve arra a feladatra, hogy figyelemmel kövessék a mutációk előfordulását, keringését. A tiszti főorvos elmondta, hogy az előző 24 órában 9637 új fertőzöttet azonosítottak, jelenleg 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és közülük 1467-en vannak lélegeztetőgépen. Ismét felhívta a figyelmet a megfertőződés elkerülésének fontosságára azért, hogy ne kerüljünk kórházba. – Az egészségügyi és egészségügyben dolgozók, így az önkéntesek is emberfeletti munkát végeznek, fizikailag és pszichésen is nagy teher hárul rájuk – húzta alá, majd közölte: ezért is van nagy jelentősége annak, hogy már 1 747 519 a beoltottak száma, közülük 524 604-en pedig már a második adag oltóanyagot is megkapták.

– A világ másik sarkára is elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar embereknek, mert a védőoltás vezet ki bennünket a járványból – jelentette ki. Müller Cecília azt kérte, hogy azok az idősebb emberek, akik postán kapták meg a regisztrációs levelet, feltétlenül írják alá a válaszlapot, mert csak így lesz érvényes a jelentkezés.

Kiemelte, hogy kidolgozás alatt áll a pedagógusok immunizációja is, ezért fontos, hogy közülük is minél többen regisztráljanak az oltásra. – Lakosságarányosan Európában a második helyen állunk az átoltottságban, a 65 év felettieknek már a 69 százaléka kapott legalább egy oltást – tudatta. Az országos tiszti főorvos bejelentette, hogy ma délután

a Koronavírus.gov.hu honlapon elindul az az internetes felület, ahol a már regisztráltak, de még be nem oltottak a tajszámuk és a születési dátumuk megadásával lekérdezhetik, hogy milyen státuszban van a regisztrációjuk. – Aki már több hete regisztrált, és mégis azt az üzenetet kapja, hogy a jelentkezése még nem érkezett be a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, akkor valószínűleg pontatlanul adta mag az adatait, ezt az [email protected] tudja pontosítani

– tette hozzá. Müller Cecília kiemelte, hogy a gyermekek mentális egészsége most nagyon fontos. A legtöbben nem örülnek annak, hogy nem kell iskolába járniuk, ezért van jelentősége, hogy a szülők beszélgessenek el velük a helyzetről, és csináljanak közös programokat, például kiránduljanak a szabadban.

– A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt tegnap összesen 632 esetben intézkedtek a rendőrök – mondta el Kiss Róbert. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese közölte:

a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmának megsértése miatt szerdán háromszázhúsz személlyel szemben kellett fellépni.

Az alezredes tudatta azt is, hogy tegnap a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 41 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző 24 órában 8378 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 54 422 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük négyezer-nyolcszázan vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.