Novák Katalin: A fiatalok adómentességével teljes a támogatások köre

Az intézkedés költségvetési vonzata évi 130-150 milliárd forint.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2021. 03. 17. 13:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családtámogatási rendszer eddig hiányzó darabjaként beszélt a 25 év alatti fiatalok szja-mentességéről az adótörvények ehhez szükséges módosításának általános vitájában Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlésben hangsúlyozta:

a kormányzat a fogantatástól támogatja a gyermeknevelést, ezzel az elemmel pedig éppen a dolgozó, családalapítás előtt álló fiatalok anyagi mozgásterét kívánják növelni.

Az intézkedés célja, hogy ösztönözzék, bátorítsák a korosztály tagjainak munkavállalását, segítsék saját lábra állásukat, növeljék biztonságérzetüket. Novák Katalin elmondta: az intézkedés költségvetési vonzata évi 130–150 milliárd forint.

– Ez nem kiadás, sokkal inkább befektetés a jövőbe – fogalmazott.

A kormányzat családokat és fiatalokat támogató intézkedéseit sorolva a miniszter kiemelte: a fiatalok szja-mentessége szinte világszerte egyedülálló eszköz, hiszen csak Lengyelország alkalmazza ezt a munkából szerzett bevételekre. Hozzátette: a bruttó átlagkereset szintjéig igénybe vehető kedvezmény havi 40 ezer forintos megtakarítást jelenthet a magyar fiataloknak.

Novák Katalin a kormányzat céljai között említette a munkával szerzett jövedelmek minél kisebb mértékű adóztatását, akárcsak azt, hogy a fiatalok közül még többen érezzenek kedvet ahhoz, hogy akár a tanulás mellett is munkába álljanak.

A miniszter megjegyezte: napjainkban egymilliónál többen tartoznak a 15–25 éves korosztályba, közülük minden második végez valamilyen rendszerességgel munkát, rendszeresen 280 ezren dolgoznak; utóbbiak tábora tíz év alatt a negyedével nőtt.

Kitért arra is: annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsék az érintettek adminisztrációs terheit, automatikusan érvényesítik a kedvezményt.

Dunai Mónika, Rákosmente, Kőbánya-Kertváros és az Újhegyi lakótelep országgyűlési képviselője azt közölte: a Fidesz célja, hogy a fiatalokat minél több formában támogassa, hogy segítsék őket abban, hogy megteremtsék saját egzisztenciájukat, önálló otthonhoz jussanak.

– A mostani javaslattal 2022-től a fiatalok béréből csak a tb-járulékot vonják le, de diákszövetkezet keretében foglalkoztatott fiatalok esetében még azt sem

– fejtette ki a képviselő, aki egyúttal ismertette:

egy heti negyven órában dolgozó fiatalnak havi nettó 44 ezer, éves szinten 526 ezer forinttal nő a fizetése.

– Ha a részmunkaidős fiatalokat is figyelembe vesszük, akkor a teljes érintett korosztály havi keresete átlagosan mintegy negyvenezer, egy év alatt pedig közel félmillió forinttal növekszik – jelezte a kormánypárti politikus, megjegyezve: akár félmillió fiatal is jobban jár az intézkedéssel. – A baloldali kormányok idején a fiatalok semmilyen támogatást nem kaptak, csak elvettek tőlük.

Támogatják-e a javaslatot, vagy megint csak szájhősködnek?

– kérdezte a baloldali képviselőktől Dunai Mónika.

A javaslatot a jobbikos Z. Kárpát Dániel „kilúgozottnak”, a szocialista Szakács László pedig „kampányígéretnek” nevezte felszólalásában. – Hiba azt gondolni, hogy a javaslat megoldaná a jelenlegi szociális és demográfiai helyzetet – hangoztatta az MSZP parlamenti képviselője. Varju László (DK) pedig „választás előtti ötlethalmaz egyik elemeként” jellemezte a törvényjavaslatot, majd arról beszélt, hogy ezzel a kormány nem hagyja tanulni a fiatalokat. Csárdi Antal (LMP) pedig azt hangoztatta, hogy az előterjesztés nem más, mint „az adórendszer ötletszerű, kampányízű módosítása.”

Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: nem a törvényjavaslat a kilúgozott, hanem a Jobbik, amely korábban nemzeti párt volt.

– Önök soha nem támogatták az otthonteremtési programot, mert nem szavazták meg az annak forrásait tartalmazó költségvetéseket

– mondta Z. Kárpát Dánielnek a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: ha van egy kormány, amely nem spórol a családoknak juttatott forrásokkal, az a mostani kormány.

Arról is beszélt, hogy 2008-ban egy 25 éves munkavállaló a bruttó fizetésének 55,5 százalékát kapta meg, 2022-től a bruttó fizetése 81,5 százalékát fogja megkapni.

– Ez a fiatalok valós támogatása!

– szögezte le Nacsa Lőrinc, megjegyezve: a szja-mentességgel juttatott többletbevétel óriási lehetőség és segítség az életkezdéshez, a felnőtté váláshoz, az otthon- és a családteremtéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.