időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Petri Lukács Ádám: Városrombolók

Nagy Orsolya
2021.03.17. 16:49
Petri Lukács Ádám: Városrombolók

Az egyik ellenzéki politikus, aki egyben Budapest főpolgármester-helyettese is, azt javasolja, hogy a Budai Várnegyed rekonstrukcióját hagyják abba, legyen ott inkább egy DDR-Museumba való filmdíszlet, és vasúti kocsikra hajazó különös hasábok – írta Petri Lukács Ádám a Facebookon.

A Szépművészeti Múzeum stratégiai igazgatója leszögezte ő maradna a SANAA terveinél (szerk.: japán építésziroda tervei alapján épül fel az Új Nemzeti Galéria az egykori Petőfi Csarnok helyén), az Új Nemzeti Galéria pedig jó helyen lenne a Szépművészeti Múzeumtól pár lépésre, a megújuló – és igen, nagyobb zöldfelületen megújuló – Városligetben – mondta el véleményét Petri Lukács Ádám a Facebook-posztjában, amelyhez egy fotót is csatolt az új Nemzeti Galéria terveiről. Ezzel érzékeltetve a különbséget a japán építésziroda világszínvonalú tervei és a momentumos főpolgármester-helyettes építészeti elképzelései között.

Az új Nemzeti Galéria látványterve

„A kommunisták valaha egységes stílusú munkás-üdülőtelepet képzeltek a Budavári Palota helyébe, Kerpel-Fronius ötlete hasonlóan érzékeny a történelmi örökségre. Gyerekkoromban Fresinger tanár urat sokszor idézte nekem édesapám. A Toldy Gimnázium néhai tanára szerint a hülye embert az különbözteti meg a nem hülyétől, hogy neki is eszébe jut, ami a hülyének csak nem mondja ki.”

- írta Petri Lukács Ádám, Kerpel-Fronius Gábor által bemutatott Várnegyed átépítési terveire reagálva.

Kerpel-Fronius Gábor elképzelése a Várnegyed újjáépítéséről

„Ilyen kettős pusztításra – egy szép épület megfelelő helyszínen való felépítésére, s az épített kulturális örökség tönkretételére – általában hülyék és nem hülyék egyaránt nem gondolnak. A szocializmus az alulfejlettség legmagasabb foka, ahogy Enzensberger írta, a szocialista kultúrarombolás a polgári világban: ijesztő és nevetséges.” – zárta sorait Petri Lukács Ádám.

Önnek melyik látványterv tetszik jobban?

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.