időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

A budaörsi polgármester lapunktól tudta meg, hogy ünnepelnie kellene

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.04.22. 11:25
A budaörsi polgármester lapunktól tudta meg, hogy ünnepelnie kellene

Úgy tűnik, hogy miközben saját kommunikációs felületei tanúsága szerint Budaörs polgármesterének nagyon fontos a kormány elleni politizálás, elfelejti, hogy mi történik a saját háza táján. Azt például, hogy saját városának egy meghatározó közössége, a svábok fontos jubileumot ünnepelnek, lapunktól tudta meg. Menczer Tamás államtitkár ugyanakkor köszöntötte a közösséget.

Fontos jubileumot ünnepelt április 21-én a budaörsi sváb közösség: éppen háromszáz évvel ezelőtt írták alá azt a szerződést, amely a letelepedés feltételeit biztosította az első német földműveseknek az oszmán-törökök ellen folytatott küzdelmekben elpusztult területen. Ezzel a későbbi város meghatározó közössége talált új otthonra, így tehát a háromszáz évvel ezelőtti esemény máig hatással van Budaörs történetére, gazdaságára, társadalmi életére.

A Magyar Nemzet online változata április 21-én délelőtt a Jakob Bleyer Heimatmuseum áttekintése alapján cikket írt az évforduló apropóján. Ebben megemlítettük, hogy sem Budaörs önkormányzatának a hivatalos felületein, sem Wittinghoff Tamás polgármester közösségi oldalain nincs nyoma annak, hogy a város hivatalosan is megemlékezne e fontos közösség jubileumáról. A Budaörsi Napló Online végül csak az esti órákban publikált egy írást ugyancsak a múzeum cikke alapján, a portál közleménye pedig csak éjjel került ki a polgármester Facebook-oldalára.

Ugyanakkor a nap folyamán az esemény apropóján Budaörsre látogatott Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

– A magyarországi németek, a svábok szorgalmas, tisztességes emberek, olyanok, akikre mindig lehet számítani – fogalmaz a látogatás után közzétett rövid videójában az államtitkár. – A svábok építették, erősítették Magyarországot, és így van ez ma is. A magyar kormánynak fontos a sváb közösség. A magyarországi német közösségnek önálló parlamenti képviselője is van – közölte Menczer Tamás.

Az államtitkár megemlítette, büszke arra, hogy anyai ágon ő is sváb származású, majd így zárta videóját: – Isten éltesse a sváb közösséget!

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.