időjárás 17°C Csaba 2022. július 6.
logo

A Kárpát-medence jövője miatt közös érdekünk a járvány legyőzése

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.04.24. 15:56
A Kárpát-medence jövője miatt közös érdekünk a járvány legyőzése

Közös magyar jövő csak akkor van, hogyha a járványt legyőzzük a Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban is – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Zentán szombaton.

A magyar kormány politikájának és a határon túli szervezeteknek köszönhetően olyan erős közösségek jöttek létre a Kárpát-medencében, amelyek a világjárvány ellenére is meg tudtak erősödni, és így megerősödve kerülnek ki ebből az időszakból – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Zentán, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségén.

Potápi Árpád János arra kérte a határon túli magyarokat is, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A búzaszentelés és a Magyarok kenyere program kapcsán Potápi kiemelte: a kenyér fontos jelkép a magyarok számára. – Azt kívánom, hogy ez a szimbólum mindig legyen jelen az életünkben, és neki köszönhetően beszélhessünk közös magyar jövőről.

Közös magyar jövő viszont csak akkor van, hogyha a járványt legyőzzük itt a Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban is, ezért is kérek mindenkit, hogy regisztráljon, utána vegye fel az oltást annak érdekében, hogy a családtagok újra tudjanak találkozni egymással – hangsúlyozta az államtitkár.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy a közös ünnepek és hagyományok különböztetik meg a magyarokat a környező népektől, és ezek sorába került be egy évtizede a Magyarok kenyere program is, amely Magyarországon indult, de hamarosan csatlakozott hozzá a diaszpóra magyarsága is.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke beszédében kitért arra, hogy száz évvel ezelőtt, amikor kijelölték Magyarország új határait, senki nem gondolta volna, hogy száz évvel később ezeken a területeken élnek majd még magyarok. – Mi azonban száz év után is itt vagyunk, és együtt ünnepelünk. Mi ez, ha nem egy óriási sikertörténet? – fogalmazott. Fremond Árpád arra is rámutatott: abba, hogy a magyarság meg tudott maradni a déli végeken, a gazdatársadalomnak óriási szerepe volt és van.

– Örülünk annak, hogy a magyar kormány – különösen az elmúlt tíz évben – rendkívüli figyelmet fordít a határon túli magyarságra. Nem győzzük elégszer megköszönni azt, amit értünk, határon túli magyarokért tett, tesz, és tenni fog, bízunk benne a jövőben is – emelte ki a VMSZ alelnöke.

A keresztény egyházak képviselői közösen szentelték meg az idei búzát annak érdekében, hogy bő termésre lehessen számítani az idei esztendőben is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.